Tranzacțiile cu terenuri au ajuns la 194 mil. euro în 2020, în scădere cu 6,5% față de 2019

Tranzacțiile cu 27 de terenuri de dimensiuni medii și mari indică faptul că volumul investițiilor realizate în terenuri s-a ridicat la 194 milioane de euro în 2020. Acestea au scăzut cu 6,5% față de anul precedent. Piața terenurilor a fost afectată de perioada celor două luni de stare de urgență, și de starea de expectativă a dezvoltatorilor de birouri sau de hoteluri. Dezvoltatorii români de locuințe, alături de retailerii germani, precum Kaufland și Lidl, au fost cei mai activi cumpărători de terenuri în zona București – Ilfov pe parcursul anului 2020.

Suprafața cumulată a terenurilor tranzacționate se ridică la circa 1.930.000 de metri pătrați (193 de hectare), Cele mai mari terenuri achiziționate aparțin Dedeman, care a securizat un lot de 64 de hectare în Ștefănești și SIF Banat Crișana, care a cumpărat platforma industrială IMGB din Berceni, de 54 ha.

Ponderea cumpărătorilor cu capital românesc s-a dublat față de anul precedent, până la 81%, iar focusul s-a mutat dinspre hub-urile de birouri, care au fost printre cele mai active în ultimii ani, către zonele periferice, unde valorile de tranzacționare sunt mai mici.

Impredictibilitatea cadrului legislativ afectează investitorii

Impredictibilitatea cadrului legislativ general, dar și local, afectează imaginea pieței în special prin prisma investitorilor străini, care de-a lungul ultimilor 20 de ani au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea tuturor segmentelor pieței imobiliare.

 „Piața de terenuri din București nu a fost niciodată lipsită de efervescență. De aceea, după impactul amânării deciziei de ridicare a plafonului pentru un TVA redus, a apărut și suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru cele 5 sectoare. Apreciem buna intenție a autorităților de a se asigura de luarea unor decizii corecte, dar este foarte important să se țină cont și de impactul economic al unor astfel de decizii”, a declarat Alexandru Mitrache, Head of Transactions, Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox.

Această măsură ar putea favoriza dezvoltatorii locali, care sunt mai flexibili și mai bine ancorați în mediul legislativ și urbanistic din România, iar piața ar putea primi un nou impuls pozitiv în cazul revenirii asupra deciziei de amânare a aplicării cotei reduse de TVA la apartamentele noi cu prețuri de până la 140.000 de euro.

Piața ar putea fi impulsionată dacă se revine asupra amânării TVA de 5% pentru locuințe de până în 140.000 euro

„Această decizie poate favoriza investitorii locali serioși, care, cunoscând piața, au luat mereu în calcul elaborarea unor planuri zonale individuale, independente de cele coordonatoare ale primăriilor, pentru a preîntâmpina astfel de situații. Așadar, nici măcar această decizie nu ar trebui să aibă un impact real asupra dinamicii pieței. Proiectele bine gândite au luat mereu în calcul toate etapele normale de autorizare. Sperăm la o revenire asupra deciziei de creștere a plafonului pentru aplicarea TVA-ului de 5% la vânzările de apartamente, care ar stimula mai mult piața rezidențială”, a adăugat Alexandru Mitrache.

În ciuda contextului pandemic, rata șomajului calculată la nivelul Bucureștiului a rămas constantă la nivelul de 1,2% pe parcursul întregului an 2020, în timp ce salariul mediu net a crescut, în lei, cu 7,6% în decembrie 2020 față de luna similară a anului precedent. Mai mult, numărul de tranzacții cu unități individuale (în special locuințe) a crescut cu 5% pe parcursul anului 2020 în regiunea București – Ilfov, interesul pentru locuințe mai spațioase din a doua jumătate a anului compensând semi-blocajul din perioada de lockdown.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole