Tratament care reduce la jumătate riscul de deces în cancerul pulmonar

Publicat: 06 iun. 2023, 18:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
<strong>Tratament care reduce la jumătate riscul de deces în cancerul pulmonar</strong>

Pentru pacienții diagnosticați cu un anumit tip de cancer pulmonar există un medicament care reduce riscul de deces cu 51% .

Este vorba despre osimertinib, medicament anti-cancer, al grupului farmaceutic suedo-britanic AstraZeneca, prezentat recent la Congresul anual al American Society of Clinical Oncology de la Chicago, transmit  AFP, BFMTV, Top Sante.

În faza a 3-a acestui test au fost incluși 682 de pacienți afectați de cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC, care reprezintă aproximativ 85% din totalul cazurilor de cancer pulmonar) și purtători ai unei mutații a genei EGFR. Este vorba despre pacienți cu cancer în stadii de la 1 la 3, cu rezecția tumorii, iar o parte dintre ei, cu chimioterapie. 339 de pacienți au primit osimertinib (comercializat sub numele de Tagrisso), iar 343 au primit placebo.

Supraviețuire la 5 ani

Rezultatele testului clinic, publicat recent în The New England Journal of Medicine, arată că supraviețuirea globală la 5 ani de la diagnostic era de 88% în grupul care a beneficiat de osimertinib. Astfel, medicamentul ”reduce riscul de deces cu 51%”, afirmă AstraZeneca într-un comunicat.

Acest medicament acționează asupra genei numite EGFR, ”adesea hiperactivă în celulele canceroase ale plămânului, ceea ce provoacă o creștere necontrolată a celulelor maligne”, explică Agenția europeană a medicamentelor (EMA).

”Prin blocarea EGFR, osimertinib contribuie la reducerea creșterii și răspândirii cancerului”, mai explică EMA, care are misiunea de a evalua medicamentele în Uniunea Europeană.

Medicamentul poate fi deja administrat pacienților din Uniunea Europeană.

Simptome

Cele mai frecvent simptome asociate cu cancerul pulmonar sunt: tuse persistentă și modificarea acesteia în timp, tuse cu flegmă și sânge, dureri în zona pieptului care radiază în umăr, infecții toracice frecvente, oboseală cronică, scăderea poftei de mâncare, pierdere în greutate etc.

În cancerul pulmonar, 90% din cazuri sunt legate de fumat și un procent mai mic, de poluarea aerului.

În țara noastră, din cele aproximativ 100.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual, peste 12.000 sunt cazuri noi de cancer pulmonar.