Trei nave Donaris vor măsura adâncimile brațelor Chilia și Bâstroe

Trei nave speciale ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) din Galați sunt pregătite pentru a se deplasa pentru efectuarea măsurătorilor adâncimilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, după ce au apărut informații că în ultimele luni autoritățile de navigație din Ucraina au efectuat dragaje pentru mărirea adâncimilor de navigație pe aceste sectoare de la 3,5 – 4 metri la 8 metri, iar aceste lucrări hidrotehnice pun în pericol biodiversitatea din Delta Dunării.

Chiar reprezentanți ai autorităților portuare din Ucraina au recunoscut că în zona Portului Ismail, în urma dragajelor s-a ajuns la adâncimi ale șenalului navigabil de până la 8 – 9 metri.

Ucraina a negat efectuarea dragajelor și s-a stabilit că pentru clarificarea situației este necesară efectuarea măsurătorilor de către experți în domeniu.

 „Noi suntem pregătiţi! Trei nave ale AFDJ Galaţi – dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile – aşteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe”, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Aceste măsurători vor fi efectuate cu trei nave de tip „Donaris”, importate în 2008 din Germania în mod special pentru a intra în dotarea AFDJ Galați, care asigură condițiile de navigație pe întreg sectorul românesc al Dunării.

Cele trei nave au costat 3,4 milioane de euro şi sunt dotate cu instalaţii moderne ce permit înregistrarea şi arhivarea datelor, respectiv adâncimea măsurată cu sonarul şi coordonatele locului, data şi ora, stabilite prin satelit.

Comisia Europeană a Dunării a stabilit prin Convenția încheiată în august 1948 la Belgrad că singura rută de transport pentru navele maritime este constituită de Canalul Sulina și sectorul Dunării Maritime, respectiv de la Bara Sulina la Brăila, pe care a fost dragat un șenal navigabil cu adâncimea de 25 de picioare, adică de 7,2 metri, pentru a fi asigurată navigația navelor maritime, cu capacități de până la 25.000 tdw (tone dead weight).

Pe Brațele Chilia și Sfântu Gheorghe și pe Dunărea Fluvială, de la izvoare până la Brăila, pot naviga numai nave fluviale, cu pescaj redus și adâncimile de navigație ce trebuie asigurate sunt de 2,5 metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...