Trei semne ale traumei din copilărie. Acestea te urmăresc la maturitate

Publicat: 17 nov. 2022, 13:26, de Mădălina Sfrijan, în LIFESTYLE , ? cititori
Trei semne ale traumei din copilărie. Acestea te urmăresc la maturitate

Se spune că nimeni nu ajunge la vârsta maturității fără să poate pe umeri măcar o traumă din copilărie. Unele persoane simt această povară mai apăsătoare, iar altele nu. Trei semne ale traumei din copilărie pot fi reperate dacă ești atent la aceste aspecte.

Trei semne ale traumei din copilărie

Nevoia de a-ți justifica deciziile în fața celorlalți mereu

Nu de puține ori întâlnim în jurul nostru astfel de comportamente. De altfel, ne putem surprinde inclusiv pe noi înșine ajungând într-un astfel de context. Nevoia permanentă de a te justifica în fața celor din jur pleacă din copilărie atunci când în mod cert nu te-ai simțit ascultat. De altfel, dacă fiecare pas al tău era considerat greșit și mereu corectat, vei avea acum tendința să explici tot ceea ce faci, celor apropiați. Nu întotdeauna însă cineva va fi dispus să te asculte.

Traumă în masă cauzată de pandemia de COVID-19?

Trei semne ale traumei din copilărie: Încerci să-i mulțumești pe ceilalți și îți ceri scuze mereu

Dacă te trezești în situația de a face imposibilul de dragul celorlalți, la mijloc nu este vorba doar despre generozitate. Se pare că acest aspect are legătură cu traumele pe care le ai din copilărie. Teama de a nu fi marginalizat sau mai grav, de abandon, te ghidează în a face astfel de alegeri.

Cauzele dependenței de jocuri de noroc – Ce face ca jocurile de noroc să creeze dependență?

Hipersensibilitatea

Persoanele extrem de sensibile pe care le avem în jur au trăit în copilărie experiențe deloc confortabile. Interpretarea cuvintelor scoase de interlocutor este de asemenea un semn că ai parte de un comportament disfuncțional legat de traumele copilăriei.

Aceste trei semne ale traumei din copilărie care te urmăresc inclusiv la maturitate sunt urmate și de frustrare.

Intoleranță la frustrare sau refuz

Din viața tuturor fac parte deseori victoriile, dar și eșecurile. Din nefericire, nu toată lumea poate accepta o înfrângere. Persoanele care nu tolerează refuzul, sau îl iau drept o ofensă, au o traumă apăsătoare de dus pe umeri. În acest sens, psihologii sunt de părere că în copilăria ta, lipseau adesea laudele. Astfel, ai fost nevoit să te încurajezi mereu de unul singur. Frustrarea și rana de atunci nu a dispărut însă nici la maturitate.