Trei sfaturi practice de la medic pentru părinții care au copii cu simptome de răceală sau gripă

Publicat: 29 sept. 2021, 13:39, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Trei sfaturi practice de la medic pentru părinții care au copii cu simptome de răceală sau gripă
Mihai Craiu (Foto Facebook)

Pare că toată lumea este concentrată asupra Covid-19 și uită că pe lume sunt și virusurile specifice sezonului rece, însoțite de febră, dureri de cap și de articulații, de frisoane, tulburări gastrice etc.

Am uitat de gripă și pentru faptul că iarna trecută am stat izolați și, să recunoaștem, ne-am protejat purtând masca în majoritatea împrejurărilor și am respectat mai strict regulile de igienă.

Dar odată cu scăderea temperaturii, începerea anului școlar și o oarecare relaxare a măsurilor de protecție, evident a crescut riscul epidemiilor de sezon, pe lângă cele de Covid-19. Riscul a crescut și din cauză că în mod greșit există sentimentul că vaccinarea anti-Covid ar asigura protecție și contra răcelilor de sezon.

Vorbim de rinofaringite, sinuzite, bronșite, la adulți și copii.

Specialiștii infecționiști subliniază că inclusiv persoanele vaccinate anti-Covid pot face gripă, răceli de sezon, adică se pot contamina și cu alte virusuri prin intermediul mâinilor, salivei etc.

S-a spus că valul patru al pandemiei este ”al copiilor”, ”al nevaccinaților”. În aceste condiții pentru părinte este foarte important să știe când merge la medic cu copilul, când îl testează pentru a afla dacă este vorba de o răceală de sezon sau de Covid-19.

Trei „sfaturi practice”

Recent, medicul Mihai Craiu a enumerat trei ”sfaturi practice” de care părinții ar trebui să țină seama: dacă membrii familiei prezint simptome, dacă rata de transmitere din zona de reședință este mare, dacă simptomele includ și febră persistentă.

„Aș restrânge la trei sfaturi practice. Primul lucru pe care l-aș lua în seamă, aș vedea în contextul familiei. Dacă există și alții cu guturai, răceală, în familie, atunci mai degrabă ne gândim la ceva care a fost luat, nu neapărat la o reacție alergică. Al doilea lucru, contează foarte mult rata de transmitere comunitară, a zonei. Aici, în Ilfov, sunt zone unde se apropie de roșu sau a intrat în roșu, deja foarte clar. Adică acolo părinții trebuie să fie mai îngrijorați decât în nu știu ce sat sau școală de regiune de deal unde sunt în verde și n-a fost nimeni în comună bolnav. Și, în fine, strict din punct de vedere clinic, dacă boala aia este cu febră care nu scade la antitermicele obișnuite, la o doză, la două doze, dacă are și a doua zi febră, trebuie văzut. Nu există alergie cu febră mai multe zile la rând. Deci o boală febrilă care înfundă nasul și face tuse și strănut, dacă vine în context, dacă e în zonă de transmitere comunitară mare și dacă persistă temperatura, trebuie mers la doctor”, precizează medicul Mihai Craiu.