Trilaterala România-Polonia-Turcia: S-a semnat un acord româno-turc privind arhivele diplomatice

Miniştrii român şi turc de Externe, Bogdan Aurescu, respectiv Mevlut Cavuşoglu, au semnat un Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul arhivelor diplomatice, document care va reprezenta o bună bază pentru dezvoltarea de programe de cooperare în domeniul cercetării istorice, pe aspecte de interes comun, informează MAE.

Evenimentul a avut loc la finalul întrevederii miniştrilor Aurescu şi Cavuşoglu, în marja reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia de la Istanbul.

În acest cadru, cei doi miniştri au discutat, la propunerea părţii turce, şi despre posibilitatea creării unui format bilateral de tipul şedinţei comune de guvern între cele două state, de natură să stimuleze interacţiunea politică şi dezvoltarea pe mai departe a parteneriatului strategic bilateral.

În context, cei doi miniştri au făcut o scurtă evaluare a evoluţiei schimburilor comerciale şi a nivelului de investiţii reciproce, volumul schimburilor comerciale dintre România şi Turcia ajungând în 2021 la aproximativ 8,6 miliarde de dolari.

Cei doi miniştri au discutat de asemenea despre situaţia de securitate generată de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Pe fondul implicaţiilor multidimensionale ale agresiunii militare ruse, cei doi demnitari au abordat în cadrul discuţiilor şi teme de interes în domeniul securităţii energetice, cu accent pe necesitatea reducerii dependenţei de gazul rusesc. Au fost abordate aspecte concrete ale cooperării în acest domeniu, inclusiv vizând tranzitul gazelor naturale prin Turcia şi diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare.

De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea găsirii de soluţii, prin acţiune comună, pentru crearea unui coridor, inclusiv cu componentă maritimă prin Marea Neagră, pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene, precum şi cu asigurarea protecţiei împotriva minelor în derivă. A vorbit, totodată, despre eforturile depuse de România pentru a sprijini acest proces. La rândul său, ministrul turc de Externe a informat despre diversele demersuri ale ţării sale în acelaşi scop.

Ministrul român de Externe a subliniat susţinerea României pentru politica NATO a „Uşilor deschise”, arătând că România sprijină aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei, ca urmare a depunerii cererilor de aderare la Alianţă de către cele două state la 18 mai. De asemenea, a salutat dialogul Turciei cu cele două state, în vederea depăşirii blocajelor existente momentan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Ovidiu Zară

China sau America? Mizez pe China!

Ascensiunea economicã din ultimii 100 de ani a Chinei se numără cu siguranță printre cele mai importante evoluții mondiale. Cu America încă prinsă de ani...