Triplul ȘOC al tinerei generații

Publicat: 21 iul. 2020, 13:58, de Eliza Popa, în ECONOMIE , ? cititori
Triplul ȘOC al tinerei generații

ONU avertizează că există riscul ca tinerii să rămână marcați pentru întreaga lor viață profesională de ceea ce se întâmplă în prezent, la nivel global.  

Tânăra generație este afectată în mod disproporționat de criza noului coronavirus și ar putea deveni ceea ce se numește o „generație a restricțiilor”, arată Organizația Internațională a Muncii într-un raport, citat de către BBC.

Raportul arată că tinerii au fost afectați de ceea ce raportul numește „un triplu șoc”. Virusul distruge locurile de muncă, perturbă educația și instruirea și pune obstacole în calea celor care vor să înceapă munca sau să își schimbe locul de muncă. Unul din cinci lucrători și-a încetat activitatea de la debutul pandemiei. Printre cei care au rămas la muncă, timpul lucrat a scăzut cu aproape un sfert.

Sectoare puternic afectate

Înainte de criza pandemică, mai mult de 40% dintre tineri lucrau în sectoare care acum sunt puternic afectate, precum turismul, serviciile alimentare și vânzarea cu amănuntul. Trei sferturi din tineri lucrau fără contract și, prin urmare, aveau o protecție minimă în cazul pierderii locului de muncă. În Africa, procentul acestora este mai mare de 90%. OIM spune că educația și formarea profesională, inclusiv programele „la locul de muncă” au fost masiv perturbate.

O mare parte din pregătire se face acum la distanță, online, dar OIM subliniază  puține țări cu venituri mici au reușit să facă această tranziție. Agenția solicită intervenția guvernelor pentru a garanta ocuparea forței de muncă și formarea tinerilor din țările cu venituri mici și medii.