Trump contestă la Curtea Supremă a SUA decizia din Colorado prin care a fost eliminat de pe buletinele de vot

Publicat: 04 ian. 2024, 15:14, de Ovidiu Zară, în Internațional , ? cititori
Trump contestă la Curtea Supremă a SUA decizia din Colorado prin care a fost eliminat de pe buletinele de vot

Donald Trump a cerut Curții Supreme a SUA să anuleze o hotărâre a Curţii Supreme din Colorado care îi interzice să candideze la președinție în acel stat, după ce, luna trecută, respectiva instanţă federală a decis că acesta nu este un candidat eligibil la scrutinul prezidenţial din noiembrie 2024, deoarece s-a angajat în revolta de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021.

Apelul lui Trump în privinţa interdicţiei de a candida în Colorado vine la doar o zi după ce acesta a contestat o decizie similară a statului Maine. O decizie a Curții Supreme a SUA cu privire la eligibilitatea lui Trump la alegerile de anul viitor va fi obligatorie la nivel național.

Decizia Curţii Supreme din Colorado, luată cu voturile a doar patru judecători din şapte, marchează o premieră în istoria SUA, fiind pentru prima oară când se folosește cel de-al 14-lea amendament din Constituţie pentru a descalifica un candidat la președinție de pe buletinul de vot.
Totuşi, ca urmare a contestațiilor depuse de Donald Trump, deciziile instanţelor din Colorado și Maine sunt suspendate până când Curtea Supremă a SUA se va pronunţa.
Steven Cheung, purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a lui Trump a acuzat Curtea Supremă din Colorado și pe președintele democrat Joe Biden că “fac tot ce pot pentru a-i priva de drepturi pe toți alegătorii americani prin încercarea de a-l înlătura pe președintele Trump”. “Este un act neconstituțional de interferență electorală care nu poate sta în picioare. Îndemnăm la o respingere clară și sumară a hotărârii greșite a Curții Supreme din Colorado și la executarea unor alegeri libere și corecte în noiembrie”, a adăugat Steven Cheung.

Cât de mari sunt şansele lui Trump la instanţa supremă

Avocata lui Trump, Alina Haba, a opinat la Fox News că fostul președinte “este îngrijorat că instanţa supremă a SUA, cu înclinații conservatoare, ar putea decide împotriva clientului său pentru a se feri să fie pro-Trump”.
Samuel Issacharoff, profesor de drept constituțional la Universitatea din New York (FOTO), este de părere că “decizia controversată din punct de vedere politic din Colorado pune Curtea Supremă a SUA într-o poziție precară și dificilă, deoarece i se cere să definească granițele democrației”.


De subliniat că împotriva candidaturii lui Trump au fost depuse zeci de acţiuni în mai multe state. Instanțele din Minnesota și Michigan au respins deja acţiunile intentate pentru a-l descalifica pe fostul președinte de la alegerile prezidenţiale de anul viitor, însă în alte state, precum Oregon, acţiunile depuse în privinţa eligibilității actualului lider republican sunt încă în discuţie.