Trump lovește din nou: Suprataxă de 20% pentru importuri, din 1 august
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/indiatoday-pic.webp)
Președintele american Donald Trump anunță o nouă măsură economică radicală. Începând cu 1 august, toate țările care nu au primit notificări individuale privind taxele vamale vor fi vizate de o suprataxă generală de 15-20%.
Aproximativ 20 de state au fost deja înștiințate oficial, iar Washingtonul avertizează că orice tentativă de ripostă va atrage sancțiuni suplimentare.
Întrebat joi de NBC News cât vor plăti ţările cărora nu li s-au notificat taxe vamale individuale, Trump a răspuns că le-ar putea impune o suprataxă minină de 15-20%. Preşedintele american nu a precizat dacă această suprataxă se adaugă taxelor vamale „de bază” de 10% impuse în aprilie majorităţii produselor care intră în Statele Unite.
Suprataxă pentru importuri folosită ca pârghie în negocieri
Donald Trump a făcut din taxele vamale, de la întoarcerea sa la Casa Albă, o axă centrală a politicii sale economice – o pârghie în negocieri în vederea obținerii de concesii din afară, un mijloc de apărare a industriei americane sau o sursă de noi venituri publice.
El detestă ideea că Statele Unite au deficite comerciale, adică importă mai multe mărfuri dintr-o ţară decât exportă către această ţară. El ameninţă, astfel, începând din aprilie, zeci de parteneri comerciali cu taxe vamale punitive, cu scopul de a reechilibra schimburile comerciale.
Vezi şi: https://www.puterea.ro/donald-trump-urmarit-de-o-porecla-deranjanta-in-lupta-sa-cu-taxele-vamale/
Importatori aruncaţi în incertitudine de suprataxă
În aprilie, Trump a anunțat o rată vamală de bază de 10% pentru majoritatea țărilor și taxe suplimentare de până la 50%, deși ulterior a amânat data intrării în vigoare pentru toate aceste măsuri, cu excepția celor de 10%, până pe 9 iulie.
Noua dată de 1 august oferă țărilor o amânare suplimentară de trei săptămâni, dar îi aruncă și pe importatori într-o perioadă extinsă de incertitudine din cauza lipsei de claritate în ceea ce privește tarifele.
Piețele bursiere au scăzut luni în Asia, pe fondul confuziei. Indicele japonez Nikkei a pierdut 0,3%, în timp ce acțiunile sud-coreene au scăzut cu 0,7%. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific, în afara Japoniei, a scăzut cu 0,1%.
Război comercial global declanşat de Trump
De la preluarea mandatului, Trump a declanșat un război comercial global care a zdruncinat piețele financiare și i-a făcut pe factorii de decizie să se grăbească să-și protejeze economiile, inclusiv prin acorduri cu SUA și alte țări.
Până în prezent, Trump a semnat acorduri doar cu două dintre cele 60 de țări pe care le-a amenințat cu tarife vamale în aprilie – Marea Britanie și Vietnam. Indonezia, cu care UE speră să semneze un acord comercial până la sfârșitul verii, va semna un acord pentru a importa cel puțin 1 milion de tone de grâu american anual, în următorii cinci ani, a declarat luni pentru AFP asociația morilor de făină din țară, în timp ce Jakarta pune bazele pentru a evita cele mai mari tarife impuse de Trump.
Comisia Europeană încearcă să evite o suprataxă pentru importuri
Comisia Europeană, însărcinată să negocieze în numele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), lucrează de zor să evite taxe vamale grele pe care Donald Trump amenință să le impună produselor europene până la 9 iulie.
Comisarul european Maros Sefcovic – însărcinat cu aceste negocieri – şi-a multiplicat vizitele la Washington în ultimele zile, pentru a discuta cu omologii săi despre această problemă.
„Pentru moment prima noastră prioritate este să ajungem la un acord, cel puţin la un acord de principiu cu Statele Unite”, a anunţat alt purtător de cuvânt al Comisiei, Olof Gill.
Preşedintele american a ameninţat blocul european cu suprataxă de 50% – cu mult peste proiectul din aprilie, de 20%. Comisia Europeană a refuzat însă în conferinţa sa de presă de luni să se pronunţe cu privire la posibilitatea ca data de 9 iulie să fie amânată până la 1 august, aşa cum a sugerat Donald Trump.