Trump recunoaște că oamenii din Palestina mor de foame
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Al-Jazeera-Palestina.webp)
Aflat la finalul unui turneu în Orientul Mijlociu, președintele american Donald Trump a recunoscut public gravitatea crizei umanitare din Palestina. Într-o declarație surprinzătoare, liderul de la Washington a vorbit despre foametea din Gaza, un subiect pe care administrația sa îl evitase până acum. Situația din teren este disperată, după ce Israelul a blocat intrarea tuturor ajutoarelor de mai bine de două luni.
Palestina, între bombardamente și criza alimentară extremă
Potrivit Reuters, peste 250 de persoane au fost ucise doar joi, în nordul Fâșiei Gaza, în ceea ce autoritățile locale numesc „cel mai sângeros val de atacuri” de la prăbușirea armistițiului din martie. În acest timp, Israelul își continuă ofensiva militară și blochează livrările de ajutoare către enclava devastată, unde lipsa hranei și a medicamentelor face tot mai multe victime.
Agențiile pentru drepturile omului atrag atenția că întreaga populație a Gazei suferă de insecuritate alimentară acută. Mai grav, aproape jumătate de milion de persoane se află deja în faza cinci de catastrofă, ceea ce înseamnă risc iminent de moarte prin înfometare.
Trump: „Mulți oameni mor de foame în Gaza”
Într-un scurt comentariu făcut la încheierea vizitei din Abu Dhabi, Trump a declarat că poporul palestinian trebuie ajutat.
„Trebuie să-i ajutăm și pe palestinieni. Mulți oameni mor de foame în Gaza, deci trebuie să ne uităm la ambele părți.”
Chiar dacă președintele american nu a anunțat măsuri concrete, declarația sa este prima recunoaștere oficială, din partea Washingtonului, a foametei din Palestina. Totuși, între timp, armata israeliană își continuă atacurile, cu complicitatea SUA, iar accesul umanitar rămâne blocat.
Copiii și mamele din Gaza nu mai au ce mânca și se sting în tăcere
Potrivit agențiilor ONU, 71.000 de copii și 17.000 de femei au nevoie urgentă de tratament împotriva malnutriției. Mii de tone de alimente și medicamente așteaptă la doar câțiva kilometri, în Egipt, dar nu pot fi livrate din cauza blocadei impuse de Israel.
Philippe Lazzarini, comisarul general al Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat, spune că foametea este folosită ca armă de război.
„Fără ajutoare, oamenii nu vor mai muri de bombe, ci de foame. Este o armă politică, iar ceea ce vedem e un posibil caz de crimă de război.”, a declarat acesta pentru BBC.
În ciuda apelurilor internaționale, ofensiva armatei israeliene se intensifică. În Gaza, familiile fug dintr-un loc în altul, fără nicio garanție că vor apuca ziua de mâine. Iar în acest haos, tot mai mulți civili nevinovați își pierd viața atât din cauza bombardamentelor cât și a foametei sistematice.