Trump ridică sancțiunile impuse Siriei, deși noul președinte a fost asociat cu al-Qaeda
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/trump-sharaa.jpg)
Donald Trump a anunțat marți că va ridica sancțiunile impuse Siriei, la mai bine de un deceniu de la instituirea acestora împotriva regimului Assad. Președintele american consideră că noua administrație siriană pare pregătită să restabilească relațiile cu Statele Unite după căderea guvernului condus de Bashar al-Assad.
Sancțiunile impuse Siriei vor fi ridicate
Declarația a fost făcută în cadrul unui forum economic în Arabia Saudită, relatează CNN. Trump a precizat că măsura vine ca urmare a consultărilor cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
„Siria a avut parte de ani de război și tragedie. Tocmai de aceea, administrația mea a făcut deja primii pași pentru restabilirea relațiilor normale între Statele Unite și Siria, pentru prima dată în mai bine de un deceniu”, a declarat Trump.
Secretarul de stat Marco Rubio urmează să se întâlnească în această săptămână, în Turcia, cu ministrul de externe al Siriei.
Noul președinte sirian, asociat cu al-Qaeda
Regimul Assad a fost înlăturat în decembrie, în timpul administrației Biden, iar noul președinte sirian, Ahmad al-Sharaa, a transmis că speră să poată reseta relațiile cu Washingtonul.
„Sancțiunile au fost dure și paralizante și au avut un rol important, la momentul respectiv. Dar acum este timpul lor să strălucească”, a spus Trump în fața investitorilor prezenți la Riad.
El și-a exprimat speranța că noua conducere va reuși să aducă stabilitate și pace în țară.
Ahmad al-Sharaa are un trecut controversat. În trecut, a fondat gruparea Jabhat al-Nusra, afiliată al-Qaeda. Însă potrivit Centrului American pentru Analize Navale, acesta s-a distanțat oficial de organizație încă din 2016.
Potrivit unei surse de la Casa Albă, Donald Trump îl va saluta informal pe al-Sharaa miercuri, la Riad.
Decizia de a ridica sancțiunile vine într-un moment delicat. Pe de-o parte, poate deschide ușa pentru investiții internaționale și reconstrucția țării afectate de război. Pe de altă parte, ea este privită cu suspiciune de o parte a comunității internaționale, având în vedere trecutul noului președinte. Criticii spun că ridicarea presiunii economice este prematură și riscă să legitimeze un lider cu o istorie controversată, înainte ca acesta să demonstreze angajamente clare pentru reforme și pentru o pace durabilă.
Cu toate că decizia lui Trump este controversată, analiștii politici o văd ca pe un test diplomatic pentru noul regim de la Damasc.