Cu o zi înainte, pe internet au apărut fotografii care confirmă prezența sporită a trupelor rusești la granița cu Finlanda. Acest lucru ar putea avea legătură cu planurile lor de a ataca țările NATO. Această opinie a fost exprimată la Canal 24 de fostul angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei, expertul militar Ivan Stupak.
„În cadrul cestei desfășurări la granița cu Finlanda, în orașul Kamyanka, Rusia, au fost înregistrate primele corturi, pentru militari ruși. Primul gând este că rușii ar putea încă să se pregătească pentru o escaladare cu țările scandinave sau baltice. Acestea sunt primele date verificate că un anumit grup se află acolo și este nestandard”, a spus Stupak.
În același timp, el a adăugat că o astfel de activitate a Federației Ruse ar putea fi o încercare de a distrage atenția – în special, din cauza războiului ruso-ucrainean.
„Plasați corturi, amplasați un anumit număr de militari. Creați tensiune acolo, forțați aceste țări să păstreze muniție pentru Ucraina. Astfel încât Estonia, Lituania, Letonia, Suedia, Finlanda să nu furnizeze arme și echipamente Ucrainei, ci să le acumuleze pentru ele însele. Și astfel să atrageți atenția Europei asupra Ucrainei, să creați un punct fals de tensiune”, a adăugat Stupak.
Posibil război între Rusia și NATO: ce se știe
Anterior, jurnaliștii de la The New York Times au relatat că Rusia își consolidează prezența la granița cu Finlanda. Moscova ridică acolo corturi, adăposturi pentru avioane de vânătoare și depozite. NATO a confirmat că activitățile Rusiei seamănă cu pregătirile pentru redistribuirea unor forțe semnificative în cazul încheierii războiului din Ucraina. Oficialii finlandezi cred că au la dispoziție aproximativ cinci ani înainte ca Rusia să își consolideze prezența militară până la un nivel amenințător.
Între timp, Bild scrie că dictatorul rus Volodimir Putin va deveni mai periculos după sfârșitul războiului din Ucraina, iar acest lucru sporește amenințările la adresa țărilor europene. Potrivit ministrului estonian al Apărării, Hanno Pevkur, în acest caz, 800.000 de soldați ruși „nu se vor întoarce pur și simplu acasă”, ci vor primi sarcini noi, posibil periculoase, din partea Statului Major General rus. Cercurile de informații occidentale se tem de un transfer rapid al trupelor rusești din Ucraina către granițele Finlandei, Norvegiei, țărilor baltice și Belarusului și, prin urmare, la o distanță de acțiune de Polonia.