”Tsunami-ul PSD” (re) cucerește România. Încet dar sigur!

Publicat: 12 ian. 2022, 14:50, de Narcis Popescu, în POLITICĂ , ? cititori
”Tsunami-ul PSD” (re) cucerește România. Încet dar sigur!

Între plecarea guvernului Dăncilă și venirea guvernului Ciucă s-au scurs doi ani. În această perioadă, s-a întâmplat un singur lucru notabil: întoarcerea PSD la guvernare fără ca partidul lui Marcel Ciolacu să „tragă” un foc de armă.

PSD revine la putere după doi ani petrecuți în opoziție. Oamenii PSD ocupă, în valuri, toate structurile statului și își aruncă tentaculele spre prăzile viitoare. Partidul lui Ciolacu a preluat cele mai multe ministere. Și-a instalat prefecți. Se reîntorc secretarii de stat din vremuri de tristă amintire.

Mădălin Voicu a fost numit secretar de stat la ministerul Culturii, Florian Lixandru se întoarce tot pe poziția de secretar de stat dar la ministerul Educației.

Numirile doar pe bază de carnet de partid revin în forță. E drept că și liberalii procedează la fel.

După ce a revenit la guvernare fără luptă, PSD e gata să primească alte cadouri. Gabriela Firea a anunțat că va candida, în 2024, pentru un mandat de primar al Bucureștiului. Partidele competitoare i-au creat culoarul perfect.

Nicușor Dan este în derivă și fără soluții pentru București. El nu poate invoca, la nesfârșit, greaua moștenire, nu-l mai crede nimeni. USR va avea, sigur, un candidat cu pretenții, probabil pe Vlad Voiculescu. Cum „reforma” alegerilor locale în două tururi nu va mai avea loc, Gabriela Firea pornește mare favorită.

Din motivele de mai sus, primarii USR Clotilde Armand, Allen Coliban, Dominic Fritz vor avea o misiune foarte grea la alegerile de peste doi ani și jumătate. Avansul PSD în sondaje și căderea PNL afectează șansele primarilor liberali din orașe importante precum Cluj Napoca sau Constanța.

Naivii ar putea spera că premierul Ciucă se va scutura de încorsetările unui concubinaj cu PSD și va lua măsurile așteptate de electoratul de dreapta: eliminarea pensiilor speciale, corectarea „reformelor” PSD din justiție, eliminarea sporurilor pentru condiții de muncă, revenirea la alegerile locale în două tururi.

Astea sunt basme. Puterea premierului Ciucă este dată de susținerea PSD. Amenințările lui Florin Cîțu cu ruperea coaliției sunt ridicole. Președintele liberal este o piatră de moară pentru PNL. Un prim pas pentru ca PNL să oprească din căderea în sondaje ar fi debarcarea lui Cîțu.

Dar asta nu mai e o prioritate pentru liberali. Fiecare membru de partid încearcă să se pună la adăpost de tsunamiul PSD care va veni la alegerile din 2024.