Tuberozele de Hoghilag, afacerea sașilor preluată de români

Publicat: 03 apr. 2022, 14:00, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Tuberozele de Hoghilag, afacerea sașilor preluată de români

În ultimii ani se vorbește tot mai mult de comuna Hoghilag din județul Sibiu, care a devenit faimoasă pentru „Sărbătoarea Tuberozelor”, flori cultivate pentru prima dată de către etnicii saşi în perioada interbelică.

Localnicii au dus, însă, mai departe tradiția zonei după 1989, când sașii au plecat în Germania, iar, astăzi, cultivarea tuberozelor constituie pentru mulți o importantă sursă de venit.

Acum, de exemplu, la Hoghilag este perioada în care se plantează bulbii pentru anul 2022, suprafața cultivată majorându-se până la 5 hectare, față de 4 ha, în 2021, ceea ce spune multe despre interesul cu care este privită această floare renumită pentru parfumul ei unic.

“Datorită acestei îndeletniciri, Hoghilagul a început sa devină tot mai cunoscut, iar in fiecare an pe timp de vară, ulițele satului sunt pline de turiști dornici să admire și să se bucure de parfumul tuberozelor. Sărbătoarea Tuberozelor, care se organizează din 2017, la început de august, a devenit un eveniment de referință pentru această zona. În zilele de sarbatoare se desfășoară activități artistice, gastronomice și culturale în curtea Bisericii Evenghelice din centrul satului și se organizaza tururi ghidate în gradinile cu tuberoze”, arată Ministerul Agriculturii.

În urma demarării procedurii de certificare ca produs cu Indicație Geografică Protejată la Comisia Europeană, evenimentul „Sărbătoarea Tuberozelor” a fost promovat în 2021 la nivel național în intervalul 7-8 august, iar anul acesta se așteaptă un număr mai mare de turiști.

Tuberozele se cultivă intens la Hoghilag, pentru că aici există condiții prielnice de dezvoltare, devenind o tradiție locală și o emblemă a comunitatii sibiene.

Plantele înfloresc o dată la 3 ani, ceea ce i-a făcut pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an.

Tuberoza este sensibilă la condiţiile de ger şi sol îngheţat, motiv pentru care bulbii se scot în fiecare toamnă și se păstrează în condiţii de temperatură şi atmosferă controlate, căldură şi umiditate în aer, fiind replantați primăvara. Perioada de înflorire este iulie-septembrie, chiar octombrie, în cazul culturilor plantate în spaţii protejate.