Tudor Chirilă atacă dur Guvernul Bolojan: „Plătește cine muncește. Cine ciordește, încasează”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2022/02/Tudor-Chirila-1.jpg)
Actorul și muzicianul Tudor Chirilă lansează un nou val de critici la adresa Guvernului condus de Ilie Bolojan, acuzând că noile măsuri fiscale sunt profund nedrepte și afectează tocmai pe cei care muncesc cinstit.
Într-o postare vehementă pe Facebook, Chirilă denunță creșterea TVA-ului pentru biletele la spectacole și compară situația artiștilor cu „mafia sinecuristă” conectată la banii publici, care rămâne neatinsă.
„S-au aprobat modificările fiscale și multe dintre ele sunt inechitabile, nedrepte, mai ales dacă te uiți la mafia sinecuristă mufată la banii statului și care e bine mersi și greu de debranșat peste noapte de la privilegii, sinecuri și contracte cu statul. Și sunt făcute fără un studiu de impact bugetar real, pe genunchi”, a scris Chirilă.
Tudor Chirilă acuză statul că taxează, dar nu colectează
Acesta adaugă că singurii care plătesc pentru situaţia gravă în care a ajuns statul sunt chiar cei care muncesc.
„Statul are nevoie de bani acum. Și trebuie să plătim acum. Cine plătește? Păi, plătește cine muncește. Cine ciordește, încasează. Pentru că în 35 de ani statul a desăvârșit un slogan: STATUL TAXEAZĂ, DAR NU COLECTEAZĂ”, mai scrie actorul.
Una dintre măsurile „nedrepte”, susține Chirilă, îi vizează și pe artiștii care organizează concerte pe bilete. Acesta spune că TVA-ul la bilete a crescut de la 9 la 21 %, astfel că taxele pe un bilet au ajuns 46% cu toate celelalte cotizări. Asta în timp ce la Horeca care e un sector cu o cifră de afaceri de 20 de ori mai mare decât industria de spectacole a crescut doar la 11%.
„Chiar și piața de carte e la 11% de la 9%, dar organizatorii de spectacole, nu. Deci principiul este să luăm mai mult de la ăia mai mici și mai puțin de la ăia mai mari? Se pare că da. Și e o listă lungă de inechități”, mai spune Chirilă.
Măsuri de austeritate anunţate de Guvern
Din cauza situaţiei dificile din punct de vedere financiar în care se află ţara, Guvernul a adoptat o serie de măsuri de austeritate. Măsurile incluse vizează atât reducerea cheltuielilor, cât și creșterea veniturilor statului, cu scopul de a stabiliza finanțele publice.
Executivul urmărește reducerea deficitului bugetar și recâștigarea încrederii investitorilor, evitând în același timp suspendarea fondurilor europene. Pachetul include măsuri pentru creșterea veniturilor, estimate la 9,5 miliarde lei în 2025 și 35 miliarde lei în 2026. Pe partea de cheltuieli, guvernul estimează reduceri de 1,25 miliarde lei anul viitor și peste 57 miliarde lei în 2026.
Printre măsurile cu cel mai mare impact social, amintim creșterea TVA în două praguri, de la 9% la 11% și de la 19% la 21%. De asemenea, mai multe categorii sociale nu vor mai fi scutite de plata CASS. Va scădea numărul de burse acordate elevilor, dar și valoarea sporurilor angajaților din sectorul public.
Potrivit comunicatului oficial, aceste măsuri ar permite României să acceseze fondurile din Cererea de Plată numărul 4 din PNRR. Valoarea totală a acesteia este de 2,68 miliarde de euro.