Turcia va relua explorările de gaze în Marea Mediterană pe 9 august

Turcia va relua explorările controversate de gaze în estul Mediteranei pe 9 august, a anunţat Ministerul Energiei, cu riscul unor noi tensiuni cu Grecia şi Cipru, relatează AFP.

„Nava de inspecţie turcă Abdulhamid Han va începe o misiune în Mediterană pe 9 august la plecarea din portul Mersin” (sud), a anunţat ministerul într-un comunicat.

Destinaţia navei nu a fost precizată marţi, dar Ankara a lăsat să se înţeleagă că este vorba de o reluare iminentă a activităţilor sale în estul Mediteranei săptămâna trecută, într-un discurs al vicepreşedintelui Fuat Oktay rostit în cursul unei vizite în autoproclamata Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN).

„Ne apărăm cu hotărâre drepturile în estul Mediteranei”, a avertizat el.

Atena şi Ankara au avut o vară de tensiuni mari în 2020, după ce Turcia a desfăşurat nave pentru explorare seismică, escortate de nave de război, pentru a efectua explorări în estul Mediteranei, o zonă cu potenţial în ceea ce priveşte gazele naturale.

Turcia contestă graniţele maritime din Marea Mediterană cu Grecia şi Cipru, stabilite după dezmembrarea Imperiului Otoman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole