Turismul a pierdut 2.000 de miliarde dolari, anul acesta, și s-a întors la nivelul anilor ‘80

Pierderile din turism vor depăși, în acest an, 2.000 de miliarde de dolari, din cauza restricțiilor impuse pentru stoparea pandemiei de Covid-19.

Sectorul turismului global se aşteaptă la pierderi de 2.000 de miliarde de dolari în acest an sub efectul restricţiilor legate de pandemia de COVID-19, a anunţat Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) cu sediul la Madrid, care apreciază că reluarea activităţilor în acest sector este lentă şi fragilă, informează AFP.

Această estimare, similară cu pierderile din 2020, vine pe fondul unor noi restricţii impuse în special în Europa pentru a face faţă unui nou val al epidemiei şi variantei Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi care se răspândeşte în prezent în întreaga lume.

Ultimele evoluţii arată că „situaţia este complet imprevizibilă” şi că sectorul turismului nu este imun la pericolele care ar putea provoca „daune economice enorme”, a declarat pentru AFP secretarul general al UNTWO, Zurab Pololikaşvili.

Potrivit agenţiei ONU, care îşi va organiza Adunarea Generală la Madrid în perioada 30 noiembrie- 3 decembrie, fluxurile de turişti internaţionali ar urma să rămână anul acesta „cu 70 până la 75% mai mici” decât înaintea pandemiei.

„În turismul internaţional suntem la nivelul din urmă cu 30 de ani, deci practic ne-am întors în anii 80…Multe locuri de muncă sunt în pericol”, a declarat, în luna iunie, Zoritsa Urosevic, reprezentantul UNWTO. „Pe termen lung, ne uităm la atingerea cifrelor din 2019 undeva după 2023″, a spus Zoritsa Urosevic.

O destinație din cinci este închisă

„Criza din sectorul turismului este istorică, dar turismul are capacitatea de a se redresa rapid”, nuanţează situaţia Zurab Pololikaşvili, care afirmă că are „speranţe că 2022 va fi un an mult mai bun decât 2021”.

Potrivit UNWTO, 46 de ţări sunt în această etapă închise complet pentru turişti, adică o destinaţie din cinci, iar 55 de state sunt parţial deschise. În schimb, patru ţări au ridicat toate restricţiile: Columbia, Costa Rica, Mexic şi Republica Dominicană.

Din cauza incertitudinilor care planează asupra evoluţiei epidemiei, UNWTO nu oferă în acest stadiu o estimare a numărului turiştilor care ar putea călători în străinătate în 2022. Avertizează însă că redresarea va fi lentă şi fragilă.

Tulpina Omicron va încetini redresarea turismului

Ratele inegale de vaccinare şi noile tulpini de COVID-19, inclusiv varianta Omicron, ar putea încetini redresarea, subliniază organizaţia onusiană, care se teme şi de efectele recentei creşteri a preţului petrolului asupra călătoriilor.

În faţa acestor obstacole, doar un „răspuns coordonat” din partea ţărilor va permite „restabilirea încrederii consumatorilor”, conchide UNWTO, care intenţionează să dezbată aceste probleme în cadrul Adunării Generale la care vor participa reprezentanţi ai celor 159 de state membre.

Reuniunea care va fi organizată în capitala Spaniei era programată iniţial să aibă loc la Marrakech. Marocul a renunţat însă să găzduiască evenimentul din cauza creşterii numărului cazurilor de Covid-19 în multe ţări. De asemenea, Maroc și-a închis granițele din cauza pandemiei de Covid-19 și a oprit toate zborurile internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole