Turismul medical din România aduce zeci de milioane de euro la bugetul statului

Publicat: 04 nov. 2023, 07:00, de Andreea Caraua, în SOCIAL , ? cititori
Turismul medical din România aduce zeci de milioane de euro la bugetul statului

Mulți pacienți străini preferă serviciile stomatologice românești, datorită prețurilor mici și a aparaturii moderne. Potrivit datelor Asociației Române De Turism Medical, pacienții străini au adus 30 de milioane de euro la bugetul statului.

Daniel Sechel, care a stat 12 ani în Italia, iar în prezent s-a stabilit cu familia sa în Anglia, susține că în cele două țări, serviciile stomatologice sunt mult mai costisitoare și aparatura folosită nu este la fel de modernă, fapt ce l-a convins să facă vizite în România pentru implanturi dentare.

Ce pot să-mi permit eu, așa, nu găsesc. Adică nu am pățit în Italia, unde am fost foarte dezamăgit. Poate am fost eu ghinionist și am nimerit la un cabinet mai nu știu ce, dar am mai vorbit și cu alte persoane care cam tot p-acolo sunt și atunci majoritatea vor să vină în România”, a spus Daniel.

Stomatologia românească, relevantă la nivel internațional

Odată cu plecarea maselor de muncitori români în străinătate, de acum 10-15 ani, turismul medical din țară a început să crească, străinii aflând de raportul calitate-preț al serviciilor stomatologice din România.

Pacienții noștri preferă să vină în România pentru a-și face tratamentele, deoarece prețul este mult mai mic decât în UK, iar calitatea este net superioară.

De exemplu, în România un implant este undeva între 300 și maxim 1.000 euro, iar în UK poate să ajungă și la 3-4.000 euro. Cele mai frecvente proceduri reprezintă implanturile dentare, pentru ca un cost prohibitiv în afară. Cu această tehnologie putem oferi și o viteză superioară de execuție a lucrărilor, astfel încât pacientul poate beneficia în câteva zile sau 1 săptămână de lucrări finale”, a informat, pentru euronews.ro, Gabriel Leuștean, medic stomatolog specializat în implantologie.

Aproape 6.000 de pacienți străini vin anual în România pentru serviciile medicale, mulți dintre aceștia fiind trimiși chiar de companiile de asigurări de sănătate din străinătate, potrivit Asociației Române De Turism Medical.

Valoarea medie a unei a unei facturi eliberate de către o clinică medicală este undeva la 5.000 euro. Deci putem spune că la bugetul statului doar din acești 6.000 de pacienți intră foarte mulți bani și trebuie gândit în perspectivă să putem să dezvoltăm acest segment”, transmite Alexandru Constantin, Președinte al Asociației Române De Turism Medical.

De menționat este și că aproximativ 20 de mii de români preferă să își trateze diferite afecțiuni în țări precum Turcia, Germania, Austria și Spania, acestea prezentând alternative mai bune pentru tratamentele medicale.