Ucraina anunță că are „dovezi” împotriva Rusiei. Despre ce este vorba

Ucraina a declarat că dețin unele „dovezi” care arată implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat săptămâna aceasta mai multe ministere şi site-uri guvernamentale ucrainene.

Potrivit reprezentanților Ministerului pentru Digitalizare, obiectivul atacului cibernetic este de a „destabiliza situaţia din Ucraina, subminând încrederea ucrainenilor în putere”.

La această oră, toate dovezile arată că Rusia se află în spatele atacului cibernetic”, a afirmat Ministerul pentru Digitalizarea Ucrainei într-un comunicat. Acest sabotaj „este o manifestare de război hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei din 2014”, a susţinut ministerul.

Obiectivul atacului cibernetic este „nu doar de a intimida societatea, ci şi de a destabiliza situaţia din Ucraina, subminând încrederea ucrainenilor în putere”, se mai arată în comunicatul citat de AFP. 

La rândul său, compania Microsoft a avertizat că atacul cibernetic masiv suferit de ministerele şi site-urile guvernamentale ucrainene, în care Kievul vede mâna Moscovei, ar putea face inoperabilă orice structură informatică a guvernului.

Software-ul rău intenţionat (malware), care seamănă cu un ransomware dar nu are un mecanism de recuperare a răscumpărării, vizează să distrugă şi să facă inoperabile site-urile vizate, nu să recupereze o răscumpărare”, a subliniat gigantul american într-o postare pe blogul său.

Mai mult, atacul pare să fi vizat mai multe organisme decât se credea la început, potrivit Microsoft. „Am găsit acest malware pe zeci de sisteme ce aparţin guvernului (ucrainean), dar şi unor ONG-uri şi organizaţii de informaţii tehnologice, toate cu sediul în Ucraina. În acest stadiu, nu putem spune care este ciclul operaţional al acestui atac, nici câte alte organizaţii pot fi victime”, a adăugat compania.

Microsoft a informat de asemenea că până în prezent compania nu a putut identifica originea acestor atacuri. Ucraina şi Occidentul văd în ele mâna Moscovei, iar unii consideră că acesta ar putea fi un atac preliminar unuia militar pe teren, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole