Ucraina vrea protecție externă care să garanteze trecerea exporturilor de cereale prin porturile ocupate de ruși

Până în această toamnă, ar putea fi blocate 75 de milioane de tone de cereale în Ucraina, susține preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care solicită arme care ar putea asigura circulaţia în siguranţă a exporturilor ţării, transmite Reuters.

Ucraina discută cu Marea Britanie şi Turcia ideea ca marina unei terţe ţări să garanteze trecerea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră ocupate de Rusia, a declarat Zelenski la o conferinţă de presă în Kiev.

Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE.

În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb şi al şaselea mare exportator de grâu, conform datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale, din cauza invaziei ruseşti, pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cel mai valoros scriitor român a fost respins de Academie. În...

Propunerea ca Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai valoroși autori români contemporani, să fie acceptat în Academia Română a primit doar două voturi, fiind...

160000 de euro pentru o garsonieră de 8 mp în Paris

„Criza” e un cuvânt necunoscut pentru piața imobiliară pariziană, în care prețurile pe metru pătrat depășesc 20.000 de euro. S-a ajuns astfel ca pentru...