UE ar putea să elimine taxele antidumping la importurile de îngrășăminte. Piața UE este “protejată excesiv”

Comisia Europeană a decis să înceapă o investigație cu privire la impactul real al taxelor de import pentru îngrășămintele pe bază de azot, pentru a echilibra cererea pe piață, după ce prețurile s-au triplat, ceea ce pune în pericol activitatea din agricultură. Între timp, industria europeană a îngrășămintelor, care are costuri mari de producție și prețuri ridicate de vânzare, continuă să realizeze profituri excesive, arată Copa-Cogeca.

„Acesta este un prim pas, Comisia a decis să asculte îngrijorările exprimate de comunitatea agricolă cu privire la piața supraprotejată a îngrășămintelor. Prețurile la UAA (soluții de uree și de azotat de amoniu) depășesc 750 €/t, așadar este clar nevoie de acțiune rapidă, întrucât situația continuă să fie tensionată în multe state membre. Așadar, sperăm ca investigația lansată de Comisia Europeană să fie finalizată într-un interval de timp care ține cont de situația critică în care se găsesc fermele”, declară Tim Cullinan, vicepreședintele Copa.

Ce se întâmplă cu prețurile

Prețul la îngrășăminte, în special la UAA, s-a majorat pe fondul creșterii cererii mondiale de îngrășăminte, dar și a scumpirilor la gaze și la transportul maritim, în contextul unei concurențe insuficiente pe piața internă a UE, se arată într-un comunicat al Copa-Cogeca, vocea unită a agricultorilor și a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană.

“Adeseori, publicul înțelege mai puțin faptul că barierele vamale pentru azot și taxele de antidumping impuse pentru UAA la nivelul UE au devenit un obstacol major pentru agricultori și îi expun la prețuri excesive și unui risc real de deficit de aprovizionare. Între timp, industria europeană a îngrășămintelor, care are costuri mari de producție și prețuri mari de vânzare, continuă să realizeze profituri excesive”, se precizează în comunicat.

De altfel, organizația pune de mai multe luni sub semnul întrebării utilitatea măsurilor de antidumping aplicate la nivel european asupra îngrășămintelor UAA. Iarna aceasta se înregistrează prețuri record, iar situația devine tot mai dificilă la nivel de fermă, atrag atenția fermierii.

“Copa și Cogeca consideră binevenit acest prim pas, care ar putea duce la înlăturarea taxelor de antidumping și solicită Comisiei Europene să acționeze rapid. De la începutul anului 2021, prețurile la îngrășăminte azotate s-au triplat. Acestea reprezintă acum 55% din costurile intrărilor pe care le au agricultorii în Europa. Pe lângă această creștere, volumele oferite în afara sezonului au fost mai mici decât de obicei, iar distribuitorii nu sunt siguri că vor reuși să răspundă pe deplin cererii agricultorilor până în timpul primăverii, perioadă de utilizare în multe state membre”, se mai arată în comunicat.

Aceste condiții compromit în mod semnificativ capacitățile de producție ale agricultorilor care produc culturi, care sunt expuși volatilității piețelor internaționale și perturbărilor concurențiale în raport cu alți agricultori din lume, pe o piață europeană de îngrășăminte care este “protejată excesiv”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...