UE consideră „disproporţionată” ameninţarea Rusiei de a rupe relaţiile diplomatice cu Bulgaria

Uniunea Europeană a declarat vineri că ameninţarea Rusiei de a rupe relaţiile cu Bulgaria, dacă aceasta nu îşi revocă până la miezul nopţii în această seară decizia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, este „disproporţionată”, iar dacă se va materializa „va duce la o şi mai mare izolare” a Moscovei, potrivit EFE şi Reuters.

UE consideră de asemenea ameninţarea Kremlinului ca „nejustificată”, potrivit unei declaraţii emise vineri de un purtător de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), care a susţinut decizia Sofiei ca fiind „în deplină concordanţă cu dreptul internaţional”, întrucât diplomaţii ruşi au „încălcat” Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice.

„Uniunea Europeană sprijină şi se solidarizează pe deplin cu Bulgaria în aceste circumstanţe şi va urmări îndeaproape această problemă”, subliniază declaraţia citată.

Executivul de la Sofia a cerut joi Rusiei să-şi retragă ultimatumul diplomatic, care conţinea ameninţarea cu închiderea ambasadei Rusiei din capitala bulgară.

Guvernul bulgar a anunţat marţi expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi pe motiv că lucrează pentru serviciile secrete ale Moscovei şi le-a dat termen ca până duminică să părăsească ţara.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe bulgar, care a expulzat deja 13 diplomaţi ruşi de la începutul războiului împotriva Ucrainei, personalul diplomatic şi tehnic al Rusiei în Bulgaria, şi viceversa al Bulgariei în Rusia, nu ar trebui să depăşească 50 de persoane.

Moscova consideră că decizia Sofiei de a expulza diplomaţii ruşi a fost ordonată de „forţe externe” şi a ameninţat cu ruperea relaţiilor diplomatice cu Bulgaria.

Din cauza deciziei anunţate marţi de a expulza 70 de membri ai ambasadei Rusiei, Partidul Socialist Bulgar, succesor al fostului Partid Comunist, şi-a retras sprijinul pentru premierul bulgar Kiril Petkov, tocmai în momentul în care acesta încearcă să formeze un nou guvern după ce săptămâna trecută cel precedent căzuse în urma unei moţiuni de cenzură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...