UE se pregătește de război: stocuri strategice pentru pandemii, dezastre și amenințări militare

Publicat: 10 iul. 2025, 13:32, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
UE se pregătește de război: stocuri strategice pentru pandemii, dezastre și amenințări militare

Uniunea Europeană a lansat un plan amplu de constituire a unor stocuri strategice comune, pregătindu-se pentru eventuale pandemii, dezastre naturale sau invazii militare. Strategia, prezentată oficial de Comisia Europeană, propune crearea unor rezerve esențiale de alimente, apă, medicamente, echipamente energetice și tehnologii critice, ca parte a unui sistem de apărare colectivă în fața unor crize de amploare, scrie Puterea Financiară.

Documentul adoptat miercuri de UE marchează o schimbare semnificativă de paradigmă, aducând în prim-plan nevoia de coordonare între statele membre în fața unor amenințări multiple, inclusiv atacuri hibride, cutremure, inundații, pene de curent, epidemii sau acțiuni militare.

Lecțiile pandemiei COVID-19 și nevoia de pregătire

Pandemia de COVID-19 a demonstrat vulnerabilitatea Europei în lipsa unor stocuri medicale adecvate. În timpul crizei sanitare, competiția acerbă pentru achiziția de măști și ventilatoare a pus presiune pe solidaritatea europeană.

În noua strategie, UE propune crearea unor stocuri comune de echipamente esențiale, inspirându-se din exemplele unor țări precum Finlanda, Estonia și Cehia, recunoscute pentru rezerva lor națională consistentă.

Totodată, în prima parte a anului, autoritățile europene au recomandat populației să își creeze propriile provizii pentru cel puțin 72 de ore, în cazul întreruperii serviciilor de bază cauzate de dezastre sau atacuri.

Liste de bunuri esențiale și achiziții centralizate

Strategia propune actualizarea periodică a unei liste de bunuri considerate vitale în diferite tipuri de criză. Acestea includ nu doar produse medicale și alimentare, ci și purificatoare de apă, drone, poduri mobile și sisteme de reparații pentru cabluri submarine, esențiale în menținerea comunicațiilor în caz de conflict.

Până în 2026, Comisia intenționează să înființeze un centru pentru gestionarea materiilor prime critice, cu rol în achiziționarea în comun de resurse și echipamente pentru statele membre și companii europene. O listă specială va fi elaborată pentru medicamentele și tehnologiile medicale ce vor fi stocate și distribuite coordonat.

Inovație și sprijin financiar pentru firmele mici

Pentru a stimula dezvoltarea de soluții medicale inovatoare, Bruxelles-ul va dubla, până în 2027, bugetul schemei de împrumut sprijinite de Banca Europeană de Investiții. Fondurile — ce vor ajunge la 200 de milioane de euro — sunt destinate în special startup-urilor și întreprinderilor mici din domeniul sănătății.

Această decizie vine în contextul în care UE dorește să își reducă dependența de furnizorii externi pentru produse esențiale, mai ales în condițiile unei posibile reîntoarceri a competiției globale pentru accesul la tehnologii și medicamente rare.

„Radar” sanitar: monitorizarea apelor uzate

O componentă inovatoare a planului european o reprezintă sistemul de monitorizare a apelor uzate, conceput ca un mijloc de avertizare timpurie pentru identificarea răspândirii bolilor infecțioase. Această metodă, folosită deja în timpul pandemiei de COVID-19, permite detectarea precoce a agenților patogeni în populație, înainte de apariția simptomelor, contribuind astfel la reacții rapide și eficiente.

De asemenea, UE deține deja o flotă europeană pentru stingerea incendiilor și evacuarea medicală, dar intensificarea fenomenelor extreme a dus la creșterea nevoii de suplimentare a capacităților. Comisia Europeană a anunțat că va investi în achiziția de noi elicoptere și avioane ușoare, necesare în sezonul de incendii și în zonele rurale afectate de secetă sau inundații.

Amenințări în creștere: Rusia și contextul geopolitic

Hadja Lahbib, comisarul european pentru gestionarea crizelor, a avertizat că „atacurile hibride, penele de curent, fenomenele meteorologice extreme și bolile emergente nu mai sunt riscuri îndepărtate”. Declarația sa vine pe fondul îngrijorărilor crescânde legate de înarmarea agresivă a Rusiei.

Premierul danez Mette Frederiksen a subliniat recent că UE trebuie să fie pregătită să se apere până în 2030, avertizând că Rusia ar putea deveni o amenințare militară credibilă în următorii doi până la cinci ani.