UE: Unul din cinci angajaţi a muncit suplimentar o dată pe săptămână

O nouă lege din UE prevede că, în funcție de anumite statistici, angajatorii sau clienții au decis, anul trecut, timpul de lucru pentru milioane de angajați.

Oficiul European de Statistică, Eurostat, a arătat că din 118 milioane din cele 194 de milioane de angajaţi din UE cu vârsta cuprinsă între 15 şi 74 de aniau muncit cât au vrut angajatorii.

Cu alte cuvinte, angajatorul, organizaţia sau clienţii au stabilit în 2019 începutul şi sfârşitul zilei lucrătoare pentru majoritatea angajaţilor (61%).

Mai mult, aproape unul din cinci angajaţi a anunţat că în ultimele două luni a fost contactat de câteva ori în timpul liber, iar aproape unul din patru angajaţi  a fost contactat ocazional, muncind în acest fel în afara orelor de program.

Contactați în timpul liber

Majoritatea cetăţenilor UE care erau angajaţi au raportat că nu au fost contactaţi de angajatorul sau de clienţii lor în timpul liber în ultimele două luni.

Aproape 60% din angajaţii din blocul comunitar au primit rar sau niciodată cereri neprevăzute, cum ar fi sarcini de serviciu, în urma cărora să-şi modifice timpul de lucru la principalul lor loc de muncă.

Angajatorii decid timpul de lucru

Aproximativ unul din cinci angajaţi s-a confruntat cu astfel de cereri neprevăzute cel puţin o dată pe săptămână sau o dată pe lună.

Anul trecut, angajatorul, organizaţia sau clienţii au decis în principal timpul de lucru pentru pentru majoritatea angajaţilor din UE (61%), în timp ce 21% au putut parţial şi 18% au putut complet decide pentru ei înşişi.

Bulgarii muncesc cel mai mult

Angajaţii care au avut în 2019 cea mai redusă influenţă asupra timpului lor de lucru au fost cei din Bulgaria (pentru 80% din ei decizia privind timpul lor de lucru a fost luată de angajator, organizaţie sau clienţi), precum şi în Lituania şi Ungaria (ambele cu 79%). Îi urmează îndeaproape angajaţii din Cipru şi Croaţia (ambele cu 74%) şi Letonia (73%).

Muncitorii din Finlanda au mult timp liber

În contrast, angajaţii care au avut cea mai ridicată influenţă asupra timpului lor de lucru au fost cei din Finlanda şi din Suedia. Ei sunt urmaţi de angajaţii din Danemarca, Luxemburg şi Olanda.

Cel mai ridicat procent de angajaţi care au fost contactaţi de câteva ori în timpul liber a fost în Finlanda.

În 2019, majoritatea angajaţilor din UE au raportat că în ultimele două luni nu au fost contactaţi în timpul liber iar au fost contactaţi ocazional.

Sunați de angajator în afara serviciului

Finlanda a înregistrat cel mai ridicat procent de angajaţi care au fost contactaţi de câteva ori în timpul liber şi care au întreprins acţiuni directe înainte de următoarea zi lucrătoare, urmată de Olanda , Suedia , Portugalia şi Luxemburg s-au aflat în top.

În contrast, cel mai scăzut procent de angajaţi care au fost contactaţi în timpul liber pentru acţiuni directe a fost în Lituania şi România, Cehia şi Cipru.

Probleme pentru orele libere

Anul trecut, 34% din angajaţii din UE au considerat că este foarte uşor să-şi ia, într-un termen scurt, câteva ore sau zile libere, pentru probleme persoanel sau de familie, 33% au spus că a fost destul de uşor, 21% au precizat că a fost destul de dificil iar 13% că a fost foarte dificil.

La polul opus, majoritatea angajaţilor din Bulgaria (60%) consideră că este destul de dificil sau foarte dificil să-şi ia, într-un termen scurt, câteva ore sau zile libere. Ei sunt urmaţi de cei din România (57%) şi Slovacia (54%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Augustin Oancea, cel mai ”deștept băiat” din pandemie! A participat singur...

Dispariția din piață a celui mai deștept băiat din energie, Bogdan Buzăianu, legat ombilical de curentul ieftin de la Hidroelectrica, a făcut loc pe...