Ufologie: De ce oamenii de știință încep să ia în serios fenomenul OZN

Publicat: 05 apr. 2024, 09:44, de Radu Caranfil, în ESENȚIAL , ? cititori
Ufologie: De ce oamenii de știință încep să ia în serios fenomenul OZN

Studiul Obiectelor Aeriene Neidentificate devine o preocupare oficială. Decenii la rând, cercetătorii academici au respins studiul OZN-urilor drept pseudoștiință. Dar pe măsură ce dovezi devin din ce în ce mai greu de ignorat, unele organizații iau măsuri pentru a face domeniul legitim.

„Comunitatea științifică încă trebuie să se confrunte cu deceniile de stigmat, asociat cu ceea ce este văzut ca pseudoștiință sau știință de margine,” spune Richard Hoffman, expert în tehnologia informației cu peste 25 de ani de experiență, anterior contractat cu Comanda de Materiale a Armatei SUA la Arsenalul Redstone din Huntsville, Alabama, și cercetător OZN.

„Multe dintre cazurile mai complexe, unde pot exista date multiple de tip senzorial, cum ar fi traseele radar și video, sunt cele care ne preocupă.” – Richard Hoffman, membru executiv SCU.

Hoffman este unul dintre cei trei membri ai consiliului executiv care conduc o organizație științifică non-profit cunoscută sub numele de Coaliția Științifică pentru Studiul UAP (SCU).

Fenomene neidentificate neobișnuite (UAP) este rebranduirea actuală a obiectelor zburătoare neidentificate (OZN), un termen considerat de mulți că poartă prea mult bagaj cultural.

Diferența pe care o face SCU – și este una mare – este că strânge date care pot fi analizate și studiate de experți științifici, generând ulterior lucrări recenzate de colegi publicate în reviste și pe site-uri, spune Hoffman. SCU nu colectează rapoarte de observații UAP de zi cu zi, ci se adâncește în cazurile mai complexe.

„SCU încearcă să sprijine oamenii de știință și cercetătorii serioși concentrându-se pe ceea ce poate face știința pentru a avansa interesele lor.” – Richard Hoffman, membru executiv SCU.

SCU a jucat un rol semnificativ în studierea Întâlnirii OZN Nimitz din 2004, când organizația a publicat un raport de aproape 300 de pagini despre incident. În 2017, povestea a devenit cunoscută în masă, atunci când New York Times a publicat un articol revoluționar despre piloții marinei militare care au interceptat un obiect ciudat în largul coastei San Diego, în noiembrie 2004, și au înregistrat un videoclip cu obiectul, folosind camera de bord a avionului lor F-18.

SCU a examinat datele publice și mărturiile disponibile cu privire la caz, concluzionând că „rezultatele sugerează că, date fiind informațiile disponibile, capacitățile AAV-urilor sunt dincolo de orice tehnologie cunoscută”.

Este încurajator să vedem acest lucru și credem că va continua să avanseze, însă comunitatea OZN însăși este alcătuită din facțiuni care continuă să îi facă pe oamenii de știință să se încrânceneze. – Richard Hoffman, membru executiv SCU.

Pentru studiul fenomenului OZN se naște un viitor științific

Alexander Wendt, care a realizat lucrări academice despre problema OZN și a prezentat o conferință la TEDx Columbus despre știința OZN-urilor, face parte din consiliul UFOData, un proiect destinat să creeze sisteme de observare de înaltă tehnologie pentru a monitoriza cerul și a urmări fenomenele anormale. El știe că tabu-ul încă există în jurul cercetării OZN, iar obținerea de fonduri de grant pentru a studia OZN-urile este încă practic imposibilă. Potrivit lui Wendt, nici guvernul, nici organizațiile științifice clasice nu vor finanța cercetările OZN. Soluția pare să fie finanțarea colectivă sau găsirea de donatori privați care să investească în aceste proiecte.

Nu am sentimentul că oamenii de știință sunt mai interesați sau mai deschiși decât erau înainte, spune Alexander Wendt, Ph.D., profesor de științe politice la Universitatea din Ohio. Dar ceea ce s-a schimbat, cred, este politica. Cred că vântul se schimbă în privința acestui lucru, la fel cum se întâmplă și cu multe alte lucruri. Și probabil că sunt tinerii, în special, cei care conduc schimbarea și sunt mai deschiși.

În timp ce existența OZN-urilor nu mai este supusă dezbaterii, sursa lor este, încă, în mare măsură. Comunitatea OZN a fost întotdeauna alcătuită din renegații culturali și sociali care bântuie marginile culturii dominante, subiecți de ridiculizare mai mult decât de respect. În timp ce unii încă zâmbesc la ideea obiectelor aeriene neobișnuite care ocupă cerurile noastre, informațiile care ies treptat în domeniul public încep să dovedească că aceste obiecte s-ar putea să nu fie doar un subiect de amuzament.

Indiferent dacă sursa unor aceste incidente OZN, bogate în date, este tehnologia guvernamentală secretă, o inteligență nonumană extraterestră sau ceva fundamental, dincolo de înțelegerea noastră fizică și filozofică, rămânem să ne întrebăm, așa cum au făcut nenumărați gânditori și, da, chiar și oameni de știință înaintea noastră: „Ce-ar fi dacă?”