Comisia Europeană, ultimatum pentru România: 2 luni la dispoziţie pentru închiderea depozitelor de deşeuri ilegale

Comisia Europeană acordă două luni României să închidă, să sigileze şi să refacă ecologic 15 depozite de deşeuri ilegale.

Comisia a trimis, vineri, României o scrisoare de punere în întârziere, document ce reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

Ce se întâmplă după 2 luni

Dacă România nu rezolvă în termen de două luni aceste probleme, Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivat.

Conform Directivei privind deşeurile (2000/60/CE), citată de Agerpres, „statele membre trebuie să recupereze şi să elimine deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor”.

Deșeurile nu trebuie să reprezint un pericol pentru apă, aer, sol, plante sau animale și nici să provoace neplăceri pentru populația din proximitate.

Pactul verde european şi Planul de acţiune al economiei circulare al UE urmăresc să accelereze tranziţia către o economie circulară, bazată pe o eficienţă ridicată a resurselor, reducerea deşeurilor şi rate ridicate de reciclare în toate sectoarele.

În România, 101 depozite de deşeuri care nu corespundeau standardelor au beneficiat de o perioadă de tranziţie.

Acestea ar fi trebuit să fie închise până în iulie 2019. Conform informaţiilor primite din România, 86 de depozite de deşeuri sunt acum închise şi reabilitate. Planificarea pentru închiderea şi reabilitarea celor 15 depozite de deşeuri rămase este incertă, deoarece pentru majoritatea acestora lucrările de închidere nu au început încă.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...

Aeroportul din Brașov a devenit port aerian NATO!

Aeroportul Internațional Ghimbav, din Brașov, s-a transformat într-un important port aerian pentru NATO, la mai puțin de un an de la deschiderea sa. Aeroportul...