Ultimele cuvinte spuse de Rudel Obreja înainte de a muri

Publicat: 13 mart. 2023, 12:24, de Ovidiu Zară, în SOCIAL , ? cititori
<strong>Ultimele cuvinte spuse de Rudel Obreja înainte de a muri</strong>

Fostul mare campion de box, Rudel Obreja, va fi înmormântat miercuri, la cimitirul Străuleşti, în cripta unde acum 35 de ani a fost înhumat tatăl său, conform ultimei sale dorinţe. Corpul neînsufleţit al lui Rudel Obreja va fi dus la Biserica Belvedere (str. Cărvunarilor nr. 2) din Capitală, unde marţi, de la ora 19, va avea loc un priveghi la care sunt aşteptaţi toţi cei care l-au cunoscut, preţuit şi iubit pe fostul mare pugilist. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, începând de la ora 12.30.

Antonia, soţia lui Rudel Obreja, cea care a fost tot timpul la căpătâiul marelui campion până în ultima clipă, a declarat că duminică dimineaţă, cu puţin timp înainte de a muri, fostul mare campion i-a spus : „Iubire, astăzi plec!”. Presimţind că scurtul lui drum prea agitat prin această viață se va încheia, Rudel Obreja a cerut să-şi vadă cei doi feciori care pentru el reprezentau viaţa, apoi i-a spus soţiei să ducă băieţii la cumnata sa pentru ca aceştia să nu fie în casă când va muri. După plecarea copiilor, Rudel Obreja şi-a îmbrăţişat soţia, i-a sărutat mâna şi i-a mulţumit pentru privilegiul de a fi fost împreună şi pentru sacrificiile pe care aceasta le-a făcut în ultimii ani, iar apoi şi-a dat creştinescul sfârşit. A murit în tăcere, demn şi cu onoare, dar cu durerea în suflet că a fost condamnat pe nedrept.

Condamnat fără probe, doar pe baza unor suspiciuni şi a declaraţiilor unor necunoscuţi

Condamnat în iunie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Campioni pentru România (Gala Bute), Rudel Obreja a beneficiat ulterior, în decembrie 2018, de suspendarea executării pedepsei ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care statua că fusese condamnat de un complet constituit nelegal, în sensul că legea nu a fost respectată atunci când au fost constituit completul de cinci judecători care pronunţase sentinţa sa definitivă de condamnare.

Ulterior, Rudel Obreja a făcut o contestaţie de anulare a pedepsei, însă Instanţa Supremă i-a respins acţiunea invocând o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilea că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă sunt anulate sentinţele în dosarele de fraude cu fonduri europene. Ulterior, în ciuda demersurilor sale şi a dovezilor privind nevinovăţia sa, Rudel Obreja a fost condamnat definitiv, pe 7 aprilie 2022, la cinci ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, în lipsa unor probe solide, ci doar pe baza unor suspiciuni şi a declaraţiilor unor persoane necunoscute.

Într-un ultim interviu acordat înainte de a fi încarcerat, în anul 2020, Rudel Obreja povestea la podcastul “Prietenii lui Ovidiu”, realizat de cronicarul sportive Ovidiu Ioaniţioaia că i s-a spus că va scăpa de dosar dacă va face declaraţii care să o acuze pe Elena Udrea sau pe Traian Băsescu, dar a refuzat. “Într-unul dintre momentele în care mă găseam acolo la anchetă a venit cineva într-o toaletă cu două cabine a DNA-ului. Nu era chiar foarte curat acolo. Nici n-am apucat să intru într-una din cele două cabine că a venit cineva lângă mine. Nu-l cunoșteam și nici n-aș mai putea recunoaște. Mi-a spus: <<Dă-o pe Udrea și scapi! Dă-o pe Udrea! Dă-l și pe Băsescu. De ce îi ții în brațe?>>. Și mi-a mai spus alte lucruri pe care n-aș putea să le spun. Eu cred că omul era din DNA. Modul în care s-a prezentat, cum arată și cum a vorbit, fermitatea. Asta mi-a indus mie… Așa l-am simțit energetic. În plus în DNA nu merge lumea așa la toaletă. Să zicem că a fost o întâmplare, doar că au mai fost trei situații. Am avut pe cineva în celulă într-o noapte. Era cu drogurile… A doua noapte n-am mai fost acolo”, dezvăluia Rudel Obreja.

În închisoare a fost condamnat la moarte: i s-a refuzat dreptul la tratament medical

Imediat după încarcerare, starea de sănătate a lui Rudel Obreja a început să se degradeze, însă medicul penitenciarului Jilava, Lucian Pădurean, nu a dispus un control medical amănunţit în ciuda insistenţelor marelui campion care avea dureri insuportabile. Abia la patru luni după primele semne de boalã, timp în care starea lui Rudel Obreja se agravase iremediabil, acesta a fost transportat la spitalul Fundeni unde a fost internat sub pază strictă, 24 de ore din 24, chiar dacă medicii concluzionaseră că are cancer pancreatic cu multiple metastaze. Chiar şi atunci, lui Rudel Obreja i s-a refuzat suspendarea pedepsei pentru a urma un tratament, ba chiar şi comunicarea cu familia.

Ulterior, în iulie 2022, după ce mass-media a scris despre starea gravã a lui Rudel Obreja, marelui campion i s-a suspendat cu greu executarea pedepsei privative de libertate pentru a urma un tratament în România. Culmea, deşi ceruse să poată pleca în afara României pentru a se trata, judecătorii nu i-au permis într-o primă fază acest lucru, deşi orice zi care trecea însemna o condamnare la moarte pentru Rudel Obreja.

La un moment dat, într-un târziu, Rudel Obreja a primit acceptul de a părăsi ţara pentru a se trata în afara graniţelor, însă în afara agravării stării sale de sănătate, mai apăruse o mare problemă. Este vorba de lipsa banilor pentru a efectua un tratament, ţinând cont de faptul că în urma condamnării din dosarul “Gala Bute”, toate bunurile mobile şi imobile dobândite de marele campion – chiar şi cele dobândite dinaintea organizării evenimentului sportiv – fuseseră puse sub sechestru de judecători.

Luptător înăscut, Rudel Obreja nu s-a lăsat învins şi şi-a dus cu onoare, demnitate, speranţă şi credinţă Crucea până în ultima clipă. Chiar şi în ultimele sale zile de viaţa spera că Dumnezeu va face o minune şi se va face bine pentru a-şi putea demonstra nevinovăţia şi pentru a-şi putea vedea copii la rostul lor …

Însă Dumnezeu a avut alt plan şi a decis să-i curme suferinţa şi să-l ia la Dreapta Sa, în duminica Sfântului Grigorie Palama (monah la Muntele Athos, care a trăit între 1296-1359), a doua duminică din Postul Sfintelor Paşti.

Boxerul Rudel Obreja, viaţă de film american

Povestea de viață a sportivului și a omului Rudel Obreja este una demnă de Hollywood. Rudel Obreja a carieră sportivă demnă de invidiat: a susţinut în ring 230 de meciuri, din care a câştigat 215. Tot el a fost primul boxer al planetei care a reușit primul KO din istoria boxului amator cu cască la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din anul 1984. Tot atunci, a disputat în optimile de finală un meci în compania marelui campion american Mark Breland (SUA). Meciul respective, unul memorabil care a fost urmărit de toată România, s-a încheiat cu victoria la puncte a americanului.

De-a lungul carierei, Rudel Obreja a cucerit șapte titluri de campion național al României, un titlu de vicecampion european la Atena în 1989, o medalie de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova din 1989, mai multe titluri “Centura României” şi de campion naţional.

După 1990, Rudel Obreja a renunțat la activitatea sportivă şi a ocupat funcții importante în boxul românesc. A fost președinte al FR de Box și, în același timp, vicepreședinte AIBA. In 2008, cu ocazia JO din 2008, desfăşurate în China, Rudel Obreja a fost primul oficial din boxul mondial care a demascat toate actele de corupție din meciurile de box. Atunci, pentru a opri dezvăluirile marelui nostru campion, un reprezentant al forului mondial a oprit electricitatea în sala în urma să se deruleze o conferință de presă extraordinară. In urma acelor dezvăluiri, Rudel Obreja a fost suspendat trei ani si jumătate de către Comisia de Disciplină a Federației Internaționale de Box pentru tentativă închipuită de corupere a arbitrilor.

Ulterior, Comisia de Disciplină a mai dictat încă o suspendare de 11 ani pentru că Obreja nu a respectat termenii suspendării de doi ani pe care o primise din partea Comisiei de Apel, decizie aprobată şi de Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Atunci, fostului mare campion de box i s-a reproșat faptul că a permis sportivilor să boxeze fără cască de protecție in cadrul finalelor Cupei României derulate în februarie 2009.

Spirit bătăios, Rudel Obreja a contestat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne dezafilierea FRB de la organismele mondiale și suspendarea sa, obținând anularea deciziei în primele luni ale 2010.

Ulterior, în noiembrie 2012, ca urmare a ameninţărilor Federaţiei Internaționale de Box Amator (AIBA) că va dezafilia FRB dacă Rudel Obreja nu va demisiona din fruntea acestui for, fostul mare campion s-a retras, ocupându-se în privat cu organizarea de gale de box şi cu descoperirea de noi talente.