UMB a trecut de prima sută de metri la „tunelurile pentru urși“. 400 de utilaje sunt în șantier pentru structurile unice în România (VIDEO)

Publicat: 01 mai 2025, 15:01, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
UMB a trecut de prima sută de metri la „tunelurile pentru urși“. 400 de utilaje sunt în șantier pentru structurile unice în România (VIDEO)

Asocierea româno-bosniacă UMB – Euro-Asfalt menține un ritm bun de lucru la „tunelurile pentru urși“ de pe secțiunea lipsă a A1 Lugoj – Deva. Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a prezentat noi imagini de pe  șantierul sectorului de autostradă Margina – Holdea, unde elementul de unicitate îl reprezintă cele două „tuneluri pentru urși“ cu deschidere de 11,25 m, primele de acest fel din România.

UMB și partenerii din Bosnia-Herțegovina au un avans bun pe secțiunea cu „tunelurile pentru urși“ dintre Margina și Holdea, după cum a anunțat șeful CNAIR, care a prezentat și un video cu lucrările. Astfel, asocierea condusă de Grupul UMB a forat 110 metri într-o galerie și 44 de metri în cealaltă galerie a tunelului din A1 Lugoj – Deva, care va avea 2,12 km pe fiecare sens (lungimea însumată a celor două galerii este de 4,24 km).

„Avans bun la construcția tunelurilor rutiere dintre Margina și Holdea. Asocierea de constructori din România și Bosnia-Herțegovina (Asocierea SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – SC SA&PE Construct SRL – Euro-Asfalt DOO) a forat deja peste 150 m în cele două galerii ale acestui tunel în lungime de 2,12 km. În acest moment, constructorii sunt mobilizați în șantierul acestui lot al autostrăzii Lugoj – Deva (A1) cu peste 400 de utilaje și mai mult de 180 de muncitori. Costrucția secțiunilor E și D ale acestui lot, în lungime totală de 9,13 km, are o valoare de 1,83 miliarde lei (fără TVA), este finanțată prin PNRR și trebuie finalizată anul viitor (2026)“, a precizat, pe Facebook, Cristian Pistol.

UMB a trecut de prima sută de metri la „tunelurile pentru urși“. Cum sunt forate cele două galerii de 2,12 km pe sens

În noiembrie 2024, când s-a intrat în șantier, DRDP Timișoara a prezentat și detaliile tehnice ale viitoarelor tuneluri peste care vor putea circula nestingherite mamiferele mari. Cele două structuri sunt unice în România prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 de metri/sens).

„Când va începe efectiv forarea tunelului 1, se va lucra pe o lungime de 75 de centimetri sau maxim 1 metru. Lucrările se vor executa la adăpostul unor «umbrele de țevi» înclinate, cu o lungime de 15 metri și o suprapunere de 4 metri. La fiecare 75 centimetri de forare, se montează plase, se introduc ancore și se injectează, sub presiune, beton special, cu ajutorul mașinilor de torcret“, explica DRDP Timișoara.

Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii lipsă Margina – Holdea (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii (A1) Lugoj – Deva a fost semnat în octombrie 2022. Asocierea româno-bosniacă a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 miliarde de lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

După finalizarea lucrărilor pe acest lot, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu la Nădlac, granița cu Ungaria.