”Umbrele fesenismului”. Rețeaua de ”pile” PSD se extinde. În ce funcții și-au mai plantat social-democrații ”specialiștii”

Publicat: 03 ian. 2022, 15:52, de Narcis Popescu, în POLITICĂ , ? cititori
”Umbrele fesenismului”. Rețeaua de ”pile” PSD se extinde. În ce funcții și-au mai plantat social-democrații ”specialiștii”

PSD are, în raport cu competitorii săi, avantajul înrădăcinării istorice. Longevitatea sa este longevitatea unui supravieţuitor. Fesenismul este, în cele din urmă, marele învingător odată cu instalarea acestei coaliții. Momentul politic de azi nu este decât un episod din cronica marasmului  ce previne apariţia unui alt viitor. Nu există în prezent vreo forță politică în România capabilă să faulteze setea de funcții a PSD. Rețeaua de ”pile” a partidului se extinde fără opreliști.

Partener de coaliţie al  unui PNL condus  de  facto de către Klaus Iohannis, având în faţa sa o opoziţie eterogenă şi fragilă, PSD  poate privi cu optimism la un timp eliberat de nelinişte şi de tensiuni. Coaliţia de acum este punctul  ideal de plecare spre restaurare vechilor obiceiuri.  PSD poate  să se delimiteze în caz că ar avea complicații, oricând, de o guvernare pe care o controlează, dar care  este asumată, nominal, de un alt partid. PSD nu  este obligat să mai facă concesii, își poate face de cap fără probleme.  Orice  gest de frondă al PNL ar însemna debarcarea prin moţiune de cenzură a cabinetului. Şantajul constant este  mecanismul pe care PSD mizează, acum. Iar hemoragia sinecurilor PSD e abia la început.

De profesie ”fiu de primar”, ajuns secretar de stat la 30 de ani

Primul secretar de stat promovat de la Buzău de PSD, odată cu instalarea noului cabinet, este un social-democrat care a mai avut funcție în Guvern. Este vorba despre social-democratul Alexandru Stoica, un tânăr care, la 31 de ani, are deja în CV o funcție de subsecretar de stat, deținută în Guvernul Grindeanu. Stoica a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, printr-o decizie luată de premierul Nicolae Ciucă. Stoica este fiul primarului din Pănătău. După mandatul de subsecretar de stat, a candidat, anul trecut, la alegerile pentru consilieri județeni, dar a renunțat la mandat și a optat pentru funcția de administrator al județului, prevăzută în aparatul CJ, funcție la care acum va renunța.

Un personaj ”dubios” revine în Ministerul Educației

Florian Lixandru revine ca secretar de stat la Ministerul Educației, după doi ani, din poziția de consilier general PSD la Primăria Capitalei. În mandatul trecut, când ministru era Ecaterina Andronescu, susține că a “contribuit la realizarea idealului educaţional al şcolii româneşti“. Lixandru a fost secretar de stat pentru învățământ preuniversitar în Guvernul Dăncilă, în perioada 28 martie 2018 – 11 noiembrie 2019, în perioada mandatelor de miniștri ale lui Valentin Popa, Rovanei Plumb (interimar), Ecaterinei Andronescu și Daniel Breaz (interimar). Cea mai mare parte a mandatului său s-a suprapus însă pe mandatul Ecaterinei Andronescu (16 noiembrie 2018 – 2 august 2019). A participat la concursul pentru directori organizat de Ministerul Educației în această toamnă și a fost admis pentru postul de director al Colegiului Național Sfântul Sava din Capitală. Susținător puternic, pe rând, atât al monopolizării editării manualelor inițiate de Liviu Pop, cât și al cumpărării de manuale prin licitație în mandatul Ecaterinei Andronescu, Lixandru a fost cunoscut, succesiv, ca “omul lui Liviu Pop”, “protejatul Ecaterinei Andronescu”, apropiat și susținut de Gabriela Firea, pentru ca apoi să se întoarcă la sprijinul lui Andronescu.Gabriela Firea a folosit Inspectoratul Școlar București, în perioada în care Lixandru îl conducea, pentru a împiedica protestele de stradă din Piața Victoriei în noiembrie 2017, față de modificările pe care Guvernul PSD le făcea legilor justiției.

O ”repatriere” deloc surprinzătoare

Horia Constantinescu a revenit în PSD. Fost director în Primăria Constanța, actualmente, comisar șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu și-a depus adeziunea pentru a reveni în rândurile social-democraților. Adeziunea acestuia a fost aprobată de Biroul Permanent Municipal al PSD Constanța.Horia Constantinescu demisionase din PSD pe 23 februarie 2020, după ce anunțase că vrea să candideze pentru funcția de primar al Constanței, dar candidatura sa nu fusese susținută de conducerea organizației.La acel moment, Constantinescu era membru al PSD Costinești unde a candidat, în 2016, pentru funcția de primar.La alegerile locale din 2020, Horia Constantinescu a candidat la primăria Constanța pentru funcția de primar din partea Partidul Puterii Umaniste -Social Liberal (PPUSL).

O altă ”achiziție de marcă” – ”marca PSD”

Dintotdeauna, cei din PSD au dorit să aibă oamenii lor în funcţii cheie şi nici acum lucrurile nu stau altfel. Concret, unul dintre cei toleraţi până acum de PNL este Dan Burlacu, director executiv la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Constanța. Că lucrurile nu mai stau aşa o dovedeşte şi faptul că, pentru a-şi păstra funcţia, Dan Burlacu și-a depus adeziunea la PSD Constanţa. De ce tocmai la PSD? Este simplu! La acest moment, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se află în portofoliul PSD. Iar APIA este una dintre instituțiile subordonate acestui minister. Cu alte cuvinte, de frica schimbării, Dan Burlacu a decis să se înregimenteze politic având astfel garanția că își va păstra scaunul. În altă ordine de idei, nu putem trece cu vederea intervenţia procurorilor de zilele trecute atunci când DNA Constanța a dispus reținerea pentru 24 de ore, a directorului general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Bogdan Dumitru Dumitrașcu, pentru luare de mită. Potrivit procurorilor, acesta ar fi pretins de la o persoană 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul APIA – Structura Centrală. Ulterior, urma să o transfere la o agenție județeană, pentru a fi mai aproape de domiciliu. Gura târgului a spus că, în cauză, ar fi implicat şi Dan Burlacu dar procurorii DNA Constanţa nu au menţionat nimic despre el. Totuşi, dacă ar fi să ne luăm tot după o zicală, nu iese fum fără foc, astfel că este posibil ca anchetatorii să nu fi dorit să dea prea multe detalii în cauză! Totuşi, graba cu care Dan Burlacu a dorit cu ardoare să se înscrie în PSD ridică semne de întrebare.