Umea (Suedia) și Tampere (Finlanda) au cel mai curat aer din Europa. Pe ce loc e Bucureștiul

Oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, arată un top al Agenţiei de Mediu a Uniunii Europene. În clasamentul celor 320 de localități monitorizate sunt și 3 orașe din România, dar aflate în zona „roșie”.

Particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost, de asemenea, scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen, potrivit raportului citat de Agerpres.

Lista calităţii aerului s-a bazat pe o evaluare a datelor din peste 320 de oraşe din Europa, publicată joi de EEA.

Dintre aceste orașe, 127 au intrat în zona verde (calitate bună a aerului) în timp ce 123 au avut o poluare moderată (zona galbenă) şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă (zona verde).

Majoritatea oraşelor situate în partea inferioară a clasamentului se află în Polonia şi în nordul Italiei. Tot aici sunt însă și 3 orașe din România. Bucureștiul este pe locul 263, Timișoara – pe 267, iar Brașovul are cea mai slabă calitate a aerului, situându-se pe locul 273.

Agenţia europeană de mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, dar şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia. Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, omisiuni cauzate de lipsa unor date comparabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...