Un caz nemaiîntâlnit: O femeie a fost testată Covid-19 pozitiv aproape un an

Publicat: 26 oct. 2021, 11:52, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Un caz nemaiîntâlnit: O femeie a fost testată Covid-19 pozitiv aproape un an

După ce a învins cancerul, o americancă imunodeprimată a fost infectată cu coronavirus timp de 335 de zile. Un caz nemaiîntâlnit.

O americancă în vârstă de 47 de ani, care a avut un limfom, un cancer rar care afectează globule albe, a fost testată pozitiv la coronavirus timp de aproape 335 de zile. Cazul acestei paciente, prezentat de Science News, a făcut subiectul și altor publicații.

Femeia a fost spitalizată prima dată din cauză de Covid-19 în primăvara anului trecut. Câteva luni mai târziu, ea nu mai prezenta simptome, dar totuși la testare ieșea pozitiv la coronavirus. Mai întâi medicii au crezut că rezultatele sunt fals pozitive, înainte ca încărcătura virală a pacientei să crească din nou.

Este exclusă reinfectarea!

După ce au efectuat secvențierea genomului, medicii au constatat că virusul era similar uneia din primele versiuni ale SARS-CoV-2, detectată la pacientă zece luni mai înainte. De altfel, această versiune a virusului nu era în circulație în populație la momentul testului. Așadar, medicii au exclus o posibilă reinfectare a pacientei.

Un alt amănunt important: americanca a făcut tratament  tratată pentru limfom trei ani înainte de infectare. Tratamentul a provocat o scădere a nivelului celulelor B, cele care produc anticorpi. În mod logic, sistemul imunitar al pacientei era slăbit, ”dar niciodată nu am auzit vorbindu-se despre un pacient transplantat (deci imunodeprimat) care să aibă gripă timp de un an, a făcut o comparație dr. Veronique Nussenblatt, specialist în boli infecțioase la National Institutes of  Health Bethesda (NIH).

După 335 de zile în care testele au indicat pozitiv la coronavirus, iată că, în luna aprilie anul acesta, rezultatele au ieșit negativ. ”Sunt puține studii privitoare la pacienții imunodeprimați și la durata cât ei păstrează acest virus”, explică Jonathan Li, specialist în boli inffecțioase la Brigham and Women s Hospital și la Harvard Medical School