Un cunoscut neurochirurg român vorbește despre beneficiile canabisului

Publicat: 05 feb. 2021, 14:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Un cunoscut neurochirurg român vorbește despre beneficiile canabisului

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit despre folosirea canabisului în scopuri medicinale și cum se poate îmbunătăți astfel starea psihică a unora dintre pacienți.

Declarația a fost făcută la postul de televiziune Digi24, în contextul în care în Parlament este dezbătut un proiect privind legalizarea canabisului în scop medicinal. Neurochirurgul a dat exemplul unui pacient cu tumoră cerebrală care nu putea fi operat.

Ciurea a povestit despre un Congres de medicină la care a fost în 1993 și la care a fost prezentată o lucrare pe acest subiect, în cazul unor pacienți cu tumori maligne cerebrale.

Nu înțelegeam. L-a folosit constant? Avea un lot? E voie, nu e voie? Profesorul respectiv a spus: vă dați ce înseamnă pentru un om căruia i se spune că are tumoră malignă și e prea mare pentru a fi operată. Dacă eu îi dau acest canabis, starea lui psihică s-a modificat în bine, e mai optimist. Ajută la dureri, iau durerile acelea groaznice de cap. Asta era studiul atunci, în 1993, dar au spus că nu e legalizat în Europa. Dar s-au făcut studii și în alte părți, acum și în SUA e legalizat, în Olanda se folosește în alte scopuri.

Pe linie medicală, răspunsul meu este da, pentru că omului aceluia, ca doctor, nu poți să-i faci nimic. Cel mai mare chirurg al lumii a spus: dacă poți, vindecă, tratează cât mai mult, dar mângâie și alină. Pacientul te cheamă pentru că îl doare, nu pentru că se simte bine. Îl doare și pentru durere faci orice. Dacă nu mai poți cu mijloacele pe care le știm și care toate au efecte adverse, putem încerca și asta.

E o propunere, e la nivelul Camerei Deputaților. Știu cine a făcut această propunere. Sunt complet de acord, medical”, a afirmat medicul la Digi24.

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit proiectului dezbătut în Parlament, pacienții cu boli cronice în fază terminală ar avea acces în premieră, în România, la calmante pe bază de canabis. Acesta ar fi folosit strict în scop medicinal. Proiectul de lege a fost depus în anul 2019 în Parlament, după ce a pornit de la inițiativă civică – o petiție lansată de o tânără a cărei mamă a murit de cancer.

Petiția care a reușit să adune 20.000 de semnături. Inițiativa legislativă a fost asumată de doi deputați PSD și de un deputat USR și semnat de alți 100 de parlamentari.