Un elev s-a sinucis după ce a fost dus la psihologul unei școli din Kazahstan. Care a fost motivul

Publicat: 02 nov. 2021, 08:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Un elev s-a sinucis după ce a fost dus la psihologul unei școli din Kazahstan. Care a fost motivul

Un elev de clasa a VIII-a din Alma Ata, cel mai mare oraș al Kazahstanului, a avut un sfârșit tragic după ce a mers la o consiliere psihologică. Acesta s-ar fi îmbrăcat cu o fustă la o petrecere de școală cu tematica „Harry Potter”, iar un profesor l-a trimis forțat la o ședință cu psihologul școlii. După această discuție, copilul s-a aruncat de la etajul 11 al unei clădiri.

Pe 29 octombrie, elevii instituției de învățământ de elită „Școala Intelectuală Nazarbaev” s-au îmbrăcat în fuste, organizând astfel o acțiune de protest împotriva sexismului, după moartea colegului lor, potrivit publicației Radio Free Europe. Aceștia și-au manifestat revolta față de stereotipurile de gen, strigând „Hainele nu au gen” și „Ești important. Nu ai voie să taci”. Băieții îmbrăcați în fustă au împărțit foi pe care erau tipărite contactele de telefon ale asociațiilor care ajută copii în astfel de cazuri. 

Poliția locală a deschis o anchetă pentru determinarea la sinucidere, scrie publicația Hromadske. 

Conducerea instituției de învățământ a calificat această tragedie drept „o coincidență”, atrăgând atenția că elevul și-a pus capăt zilelor „în afara orelor de curs”. De altfel, directorul unității de învățământ a dat de înțeles că nu poartă răspunderea pentru gestul elevului de a recurge la suicid. Mai mult, acesta a susținut că petrecerea nu a avut vreo tematică și că elevul în general „nu purta fustă”.

Un purtător de cuvânt al școlii, Zhanar Adambaeva, a declarat că nu există homofobie la școală în care activează ea și că nu au fost exercitate presiuni asupra băiatului din partea conducerii unității de învățământ. Cu toate acestea, băieții și fetele de la școală a scris pe rețelele sociale că Darig Janabaev s-a sinucis după ce a fost luat cu forța de la petrecere și dus la psihiatru școlii.