Un fel de Halloween: Noaptea de 1 mai e noaptea vrăjitoarelor

Luna mai a fost numită astfel în onoarea zeiței Maia, o nimfă greacă a munților, mai târziu identificată cu cea mai frumoasă din cele șapte surori, Pleiadele.

Părinții Maiei erau Atlas și Pleione, o nimfă a mării. Poate nu întâmplător lumea se îndreaptă către mare în această zi!
1 mai îşi are originile în sărbătorile Europei păgâne, precreştine, când se celebra reîntinerirea naturii. Tradiţia păgână a intrat în conflict cu Biserica Catolică, dar ziua a fost sărbătorită până la 1700.

Importantă pentru meșteșugarii medievali

Biserica respingea mai ales obiceiurile ciudate, care nu se deosebeau de ale Halloween-ului. Noaptea de 1 mai era cunoscută în multe ţări europene ca fiind a Vrăjitoarelor. Tradiţiile celtice ale zilei vorbesc despre zeităţile vânătorii Diana și Herne.

Diana a devenit Regina lui Mai (simboliza viaţa câmpurilor) şi Herne a devenit Robin cel Bun (simboliza tot tradiţiile vânătoreşti), un predecesor al lui Robin Hood!
Sărbătorirea lui 1 mai în Europa a variat. Pentru meşteşugarii medievali era una dintre cele mai populare sărbători. Obiceiul cerea să fie aleasă o „Regină a maiului”, cea mai frumoasă din toate femeile aşezării, pentru a conduce semănatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...