Un fel de „școală online”: Ce fel de epidemii au afectat Ţările Române în secolul XIX?

De-a lungul timpului, numeroase epidemii au afectat diferite zone ale actualului teritoriu al României: epidemia de ciumă, epidemia de holeră, epidemia de varicelă și câte altele.

În perioada 28 octombrie – 7 noiembrie 2021, Muzeul Naţional de Istorie a României găzduiește în sala Lapidarium expoziţia „Epidemii în istoria Ţărilor Române. Mărturii documentare”, realizată de Arhivele Naţionale ale României.

Arhivele Naţionale ale României păstrează mărturii documentare încă din veacul al XII-lea. La împlinirea a 190 de ani de existenţă ca instituţie a statutului modern român, în contextul pandemic actual, cu ajutorul documentelor de arhivă pot fi descoperite alte episoade epidemice în Ţările Române şi modul în care acestea au fost depăşite. De-a lungul timpului, numeroase epidemii au afectat diferite zone ale actualului teritoriu al României, de la epidemia de ciumă la epidemia de holeră care a făcut ravagii în secolul XIX, până la epidemiile de varicelă, tifos exantematic şi gripă spaniolă de la finalul Primului Război Mondial. de la finalul Primului Război Mondial. 

„Vă rugăm să vegheați ca copilul să repete materiile parcurse”

Existau și atunci restricții de circulație și carantinare, iar preoții notau în „cărțile cu blesteme” păcatul de a ascunde un bolnav contagios.

Conform decisiunei ministeriale, toate școlele publice și private din Capitală închizându-se, în mod provizoriu, din cauza maladiei contagioase de febră tifoidă. V-am trimis copilul acasă, rămânând ca să vă anunțăm epoca reînceperii cursurilor, epocă care de altminteri se va publica și în Monitorul Oficial. Până atunci, vă rugăm să vegheați ca copilul să repete materiile parcurse la diversele studii de la începutul anului școlar.”  Este un bilet tipărit pe care Direcțiunea „Liceului Modern de Băeți” din București îl transmitea părinților elevilor în 1897… Un bilet care ar fi la fel de valabil și astăzi, când România trece prin valul patru al pandemiei de Covid-19 și copiii sunt în vacanță pentru cel puțin două săptămâni.

1 COMENTARIU

  1. Sunteți dați naibii cu informațiile voastre educative mai ales că suntem cu toţii în secolul al XXI-lea era tehnologiei dar noi românii din cauza sărăciei si al prostiei, primim mereu explicați de sec XX-lea sau mai nou de sec XIX-lea.
    Unde te duce al tău univers paralel ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...