Un fost milițian, înrolat la USR, a ținut în șah 10 ani Administrația Publică din Vrancea 

Publicat: 21 mai 2023, 16:33, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
<strong>Un fost milițian, înrolat la USR, a ținut în șah 10 ani Administrația Publică din Vrancea </strong>

Bogdan Marica, fost milițian tablagiu la IPJ Vrancea, acum vopsit în progresist de rit userist, a intentat în ultimii 10 ani, Primăriei Vidra și Consiliului Județean Vrancea circa 25 de procese în instanțele vrâncene și nu numai.

”Căpitanul de plai” al vidrenilor care a blocat fondurile europene

Fostul milițian Bogdan Marica a  purces la aceaste acțiuni din poziția de președinte de jure și de facto al Obștei de Moșneni în Devălmășie Vidra, Scafari, Călimani. Dar a fost mânat în luptă de ”pohta” sa declarată de a fi recunoscut de către autoritățile locale ca fiind ”căpitanul de plai” al vidrenilor și ca urmare, să fie propus de unul dintre partide drept candidat la Primăria Vidra.  Acum este numai președinte de facto al Obștei, de jure fiind demis de către Adunarea Generală a Obștei în chestiune, hotărâre pe care a contestat-o de asemenea, în instanță.

Prin acțiunile intentate în instanțele ce aparțin de zona Curții de Apel Galați, Marica a pus în pericol atragerea de fonduri europene prin mai multe proiecte dar mai ales prin Proiectul Vrancea Curată, proiect cu fonduri europene alocate special pentru dezvoltarea și modernizarea comunităților locale.

Tupeu de milițian progresist

Chiar la începutul anului 2020 Consiliul Județean Vrancea a fost somat să demoleze stația de transfer pentru deșeuri menajare de la Vidra, de către Obștea de moșneni în devălmășie a satelor Vidra, Scafari și Căliman, după ce obștea a demonstrat în instanță că terenul îi aparține și a fost predat ilegal de către Primăria Vidra Consiliului Județean pentru a fi folosit în proiectul Vrancea Curată.

”Obştea de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman, prin preşedinte – Marica Bogdan a notificat Consiliul Județean Vrancea să dispună măsurile ce se impun pentru demolarea staţiei de transfer deșeuri menajere Vidra şi aducerea terenului la starea iniţială”, a anunțat Bogdan Marica la acea vreme, președintele obștii, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul Vrancea Curată în valoare de peste 33 milioane de euro, a fost  pus în pericol de o problemă veche de câțiva ani de la Vidra (stație care costă 10 mil euro), fiind pe moment confirmată de instanță, la nivelul anului 2019. Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor nu a fost pus în funcție nici până la finalul anului 2020, din cauza proceselor intentate în justiție de către progresistul Marica. De asemenea, primarul din Vidra, Silviu Pintilie, ne-a confirmat că UAT-ul pe care-l administrează a pierdut o investiție de mare valoare privitoare la ridicarea unei stații de asfaltare necesară zonei. Dar și o altă investiție de relocare a stației de epurare a apelor uzate, ce nu a putut fi dezvoltată tot din cauza procesomanului milițian Marica. Proiectul Vrancea Curată a fost început în 2009 are o valoare de peste 33 milioane de euro fonduri europene incluzând construcția mai multor stații de transfer, printre care și cea de la Vidra, și a fost pusă în pericol atragerea fondurilor europene. De remarcat că instanțele de judecată au confirmat ce reclamase și UAT Vidra dar și CJ Vrancea și anume probele administrate de Obște, în speță de progresistul Marica, nu au nici o valoare juridică. Fiind doar hârtii fanteziste.

Victorie de răsunet a Primăriei Vidra și a Consiliului Județean Vrancea

După șase ani de procese, U.A.T. Vidra și Primarul Silviu Pintilie au ieșit învingători în teribila confruntare judiciară cu Obștea de Moșneni în Devălmășie Vidra, Scafari, Călimani în cauza aflată pe rolul  Tribunalului Vrancea în dosarul 17032/231/2017.

Instanțele de judecată au respins definitiv cererea Obștei de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafața de 23,77 ha păduri în extravilanul comunei Vidra, instanța de apel constatând doar dreptul Obștei la despăgubiri (din partea statului Român n.n.) pentru o suprafață de 6 ha teren intravilanul comunei Vidra (centrul civic). Pădurea rămâne în domeniul public al Comunei Vidra.

În sfârșit, cetățenii comunei Vidra se pot bucura de avantajele și beneficiile exploatării responsabile și sustenabile a pădurii dar și de staţia de transfer deșeuri menajere Vidra ce face parte din Proiectul Vrancea Curată. Stație pe care milițianul Marica o voia demolată și evacuată. Cu toate că fusese investită suma de 10 mil euro în aceasta.

În toți cei șase ani, bătălia judiciară din partea Comunei Vidra, a fost dusă de avocatul focșanean Valentin Amăriuței, care cu convingere în cauza pe care o reprezintă, cu onestitate si probitate profesională, fără ezitări, cu curaj și răbdare a mers până la victoria finală. Dreptatea, etica profesională și, mai presus de toate, interesul clientului sunt vectorii profesionali care l-au condus pe avocatul Amăriuței Valentin către acest nou succes.

Demen de menționat este și faptul că avocatul Valentin Amăriuței este primul avocat din Baroul Vrancea care a câstigat un proces la CEDO, fiind deschizător de drumuri pentru colegii de barou care ulterior s-au adresat instantei europene pentru drepturile omului.

Justiția vrânceană si-a dovedit în această speță juridică, profesionalismul și imparțialitatea.

Redăm solutia definitivă pronunțată în apel de Tribunalul Vrancea în dosarul 17032/231/2017:

„Respinge ca inadmisibilă excepţia de nelegalitate a HCL Vidra nr.23/1999 şi a HG nr.908/2002 cu privire la terenurile menţionate la p-ctele 712 şi 745 (Prundul Putnei şi Dosul Vizăutului) din inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al com.Vidra, excepţie invocată de apelantă. Respinge ca neîntemeiată excepţia de nelegalitate a HCL Vidra nr.23/1999 şi a HG nr.908/2002 cu privire la terenul menţionat la p-tul 710 (Pârâul Cotului) din inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al com.Vidra, excepţie invocată de apelantă. Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa, în sensul că: Admite în parte cererea. Constată că petenta are dreptul la despăgubiri pentru suprafaţa de 6 ha teren intravilan Vidra. Menţine restul dispozițiilor instanţei de respingere ca neîntemeiat a capătului de cerere al petentei referitor la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Definitivă. Pronunţată azi, 18.05.2023, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.”

Milițianul- președinte de Obște face obiectul unei anchete penale

Echipe de procurori și polițiști au descins miercuri dimineață, 15 februarie 2023 la sediul Obștii Vidra, după ce în prealabil  fuseserã fãcute plângeri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea referitoare la activitatea conducerii organizației din localitate. Așa că din februarie 2023 la sediul Obștii Vidra și la domiciliul președintelui Marica Bogdan, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au derulat percheziții pentru ridicarea de documente, ”din cauza lipsei voinței de colaborare a conducătorilor organizației cu organele de anchetă”.

Conform informațiilor noastre, ancheta referitoare la conducerea Obștii Vidra se desfășoară în REM, infracțiunile cercetate fiind de delapidare și fals.  Surse din presa vrânceană ne-au dezvăluit faptul că  s-au efectuat percheziții atât la sediul Obștii Vidra, cât și la domiciliul președintelui acesteia, Bogdan Marica. Decamdată s-au ridicat doar documente în urma perchezițiilor menționate. De atunci ancheta este în derulare și viitorul nu este prea senin pentru fostul milițian ajuns ”căpitan de plai” la Vidra.