Un fost premier vrea să interzică exportul de animale vii către statele terţe UE

Un proiect de lege iniţiat de fostul premier Florin Cîţu şi de fostul ministru de Interne, Marcel Vela, prin care se propune interzicerea exportului animalelor vii către statele terţe Uniunii Europene (B849/2022), stârnește indignarea fermierilor români care se tem că o astfel de decizie i-ar aduce la sapă de lemn, mai ales că pentru mulți livrările de animale pe piețele arabe constituie principala sursă de venit.

PSD anunță, însă, că va solicita în coaliție repingerea proiectului de act normativ care ar falimenta un sector important al zootehniei românești, de altfel, printre puținele care au reușit să se mențină pe piață.

„Această propunere legislativă demonstrează încă o dată cât de rupţi de realitate sunt iniţiatorii ei şi cât de puţin înţeleg situaţia fermierilor români. O astfel de reglementare ar afecta grav relaţiile comerciale foarte bune pe care România le-a construit în timp cu statele din Orientul Mijlociu, ceea ce ar conduce la intrarea în faliment a multor fermieri români”, se arată într-un comunicat al PSD.

Potrivit social-democraţilor, „în acest caz, punerea pe butuci a fermelor şi stânelor din România nu înseamnă susţinerea producţiei româneşti, ci falimentarea unor sectoare importante din zootehnia naţională”.

„Creşterea capacităţii de procesare a României nu se obţine prin interzicerea exporturilor, ci prin stimularea investiţiilor în unităţi de prelucrare a materiilor prime. Totodată, iniţiatorii proiectului de lege nu sunt deloc informaţi cu privire la schimbările semnificative care s-au produs în România în privinţa transportului de animale vii. În momentul de faţă, România respectă toate normele europene în acest domeniu. În general, PSD se va opune oricăror iniţiative legislative de acest gen, care nu sunt discutate în prealabil cu fermierii români, mai ales după ce aceştia au fost puternic afectaţi de seceta de anul trecut”, se mai precizează în comunicat.   

Citeste si Povestea familiei Rétyi care produce brânzeturi maturate ca la elvețieni cu robot

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole