DIICOT: Un grup specializat în fraude pe internet a păcălit 140 de persoane cu 1 milion de euro

Publicat: 27 nov. 2020, 15:13, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
DIICOT: Un grup specializat în fraude pe internet a păcălit 140 de persoane cu 1 milion de euro

Cel puțin 140 de persoane au fost păcălite să se implice în tranzacții fictive pe internet, prejudiciul total estimat în cauză fiind de aproximativ 1 milion de euro.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Gorj au făcut un număr de 16 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Gorj şi Vâlcea, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri.

Cauza viza destructurarea unui grup infracţional organizat care se specializase în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fraudă informatică, fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, spălare a banilor şi complicitate la infracţiunea de fraudă informatică.

Grupul a fost constituit în perioada 2013 – 2015, pe raza judeţelor Gorj şi Vâlcea. Conform anchetatorilor, era structurat pe paliere bine organizate şi coordonate de liderii acestuia.

Rețea organizată pe paliere

Cei din primul palier postau anunţuri fictive privind vânzarea unor utilaje agricole şi de construcţii, autoturisme, bărci cu motor, telefoane mobile etc.. Cel de-al doilea determina diferite persoane să deschidă în străinătate conturi bancare, ce urmau a fi folosite pentru plăţile efectuate de către persoanele vătămate, în vederea achiziţionării bunurilor.

„După transferarea sumelor de bani în conturi din România şi ridicarea acestora de către titularii conturilor de la agenţii bancare şi ATM-uri, sumele erau preluate de către de către un membru al grupării şi remise persoanelor din primul palier, după reţinerea procentului stabilit pentru activitatea infracţională desfăşurată”, susține DIICOT.

Al treilea palier era format de către persoanele care au deschis conturile bancare în Polonia şi în România şi pe care le-au pus la dispoziţia membrilor grupului infracţional organizat, persoane care, de asemenea, ridicau o parte din sumele de bani transferate din străinătate urmate de predarea acestora către persoanele din legătura infracţională, care au aderat astfel la grupul infracţional organizat.

Vineri, la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Gorj au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate sumele de 7.650 de euro, 1.250 de lire, 3.900 de lei, 33 de telefoane mobile, 4 laptop-uri, precum şi mai multe carduri de memorie, cartele SIM, CD/DVD-uri şi diverse înscrisuri cu valoare probatorie.

Cei mai mulți păgubiți erau din Germania, Austria, Polonia, Belgia, Cehia, Slovenia şi Bulgaria.