Un înlocuitor al zahărului afectează vasele de sânge din creier
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/zahar-freepik.jpg)
Un studiu prezentat recent la un congres internațional de fiziologie atrage atenția asupra efectelor nedorite ale unui îndulcitor foarte folosit. Acest înlocuitor al zahărului, prezent în multe produse prezentate ca fiind „fără zahăr”, ar putea afecta sănătatea creierului și a vaselor de sânge chiar și în cantități mici, potrivit Medical News Today.
Erythritol, un înlocuitor al zahărului din multe produse „zero zahăr”
Erythritol este un îndulcitor folosit frecvent în băuturi carbogazoase fără zahăr, produse pentru dieta keto, batoane proteice și gume de mestecat. A fost aprobat în Statele Unite ca aditiv alimentar încă din 2001 iar în Uniunea Europeană din 2006. De atunci este promovat ca o alternativă sănătoasă pentru cei care vor să slăbească sau să își controleze glicemia.
Totuși, un nou studiu de laborator realizat în SUA arată că o singură băutură care conține erythritol poate provoca modificări negative în celulele vaselor de sânge din creier.
Mai exact, cercetătorii au descoperit că acest înlocuitor al zahărului crește stresul oxidativ și reduce producția de oxid nitric, o substanță esențială pentru circulația sănătoasă. Lipsa acestuia poate duce la îngustarea vaselor de sânge și chiar la un risc crescut de accidente vasculare sau formare de cheaguri.
Recomandări din partea specialiștilor
Cercetarea a fost realizată pe celule umane, expuse unei doze de erythritol similare cu cea dintr-o doză obișnuită de băutură „sugar free” (aproximativ 30 de grame). Rezultatele au arătat o creștere cu aproape 100% a moleculelor dăunătoare numite radicali liberi, care pot afecta țesuturile, inclusiv cele cerebrale.
Experții consultați de Medical News Today spun că aceste efecte sunt corelate cu debutul unor probleme cardiovasculare precum tromboza sau accidentul vascular cerebral. În plus, radicalii liberi pot contribui și la declinul cognitiv în timp, afectând sănătatea creierului.
Conform cercetătorilor, deși studiul este realizat în laborator, rezultatele sunt în concordanță cu observații clinice anterioare. Acestea asociau erythritolul cu un risc mai mare de boli de inimă și accidente vasculare.
În locul acestui înlocuitor al zahărului, specialiștii recomandă îndulcitori naturali, precum stevia sau extractul de monk fruit, care nu par să provoace același nivel de stres oxidativ. Alte opțiuni, pentru cei care nu suferă de diabet, ar fi mierea sau siropul de curmale. Însă, spre deosebire de extractul de stevie, acestea afectează nivelul glicemiei.
Concluzia cercetătorilor este că nu trebuie să ținem cont doar de numărul de calorii, ci și de efectele reale asupra sănătății ale acestor produse. Iar reducerea consumului de îndulcitori în general și orientarea către alimente cât mai naturale rămâne cea mai sigură cale pentru o minte și un corp sănătos.