Un medic acuzat că a omorât trei pacienți a fost achitat

Publicat: 04 iul. 2022, 09:30, de Nina Marcu, în SOCIAL , ? cititori
Un medic acuzat că a omorât trei pacienți a fost achitat

O luptă între medicul șef de la urgențe și două asistente, toți angajați ai spitalului Montichiari, din provincia Brescia, Italia, a ajuns în instanță. Cele două asistente l-au acuzat pe medicul Carlo Mosca, șef la departamentul de primiri urgențe, că a ucis, la începutul primului val de Covid, trei pacienți, prin administrarea de Propofol și Succinilcolină, „medicamente incompatibile cu viața”.

Așa că, medicul acuzat a ajuns în arest la domiciliu încă din 25 ianuarie 2021, cu acuzația de ucidere a trei pacienți în camera de urgență a spitalului Montichiari: Natale Bassi (61 de ani din Ghedi), Angelo Paletti (79 de ani din Calvisano) și Ernesto Nicolosi ( 80 de ani din Carpenedolo). În actele încheiate de procuror, se arată că administrarea de Propofol și Succinilcolină a dus la moartea pacienților.

Aceste medicamente, de fapt, trebuie utilizate numai în anestezie sau la pacienții intubați și induși în comă. Căci ele provoacă blocarea mușchilor și, fără asistență de specialitate, declanșează stop respirator. În timpul rechizitoriului, procurorul Federica Ceschi ceruse absolvirea pentru moartea lui Nicolosi și pedeapsa de 24 de ani pentru moartea celorlalți doi pacienți.

Căci, la autopsie, în cadavrele lui Bassi și Paletti fuseseră descoperite propofolul și succinilcolina. Numai că, procesul a continuat și medicul le-a acuzat pe cele două asistente de calomnie. În ajutorul său au sărit și alte cadre medicale, medici și asistente care au declarat că Mosca e nevinovat. Așa că, n-a mai fost nicio acuzație, tot ce era la dosar fiind acum considerat nefondat, iar Carlo Mosca a fost achitat.

Deși procurorul îl găsise vinovat de omor voluntar și ceruse o pedeapsă de 24 de ani de închisoare, avocatul apărării care a cerut întotdeauna absolvirea, a arătat că în spatele acestor acuzații a existat o conspirație. Cele două asistente care îl denunțaseră sunt acum cercetate pentru calomnie.

Medicul șef s-a apărat mereu spunând că nu a administrat Propofol: „Cineva a vrut să-mi facă rău. și poate că l-a injectat într-un pacient care este deja mort”. Apoi avocatul său a explicat: „Două asistente îl acuză, dar în sala de judecată un întreg departament afirmă că nu e vinovat și nu nimeni nu crede calomnia răspândită de către două asistente. Acum nu mai rămâne decât să așteptăm un posibil recurs în apel și un eventual proces pentru calomnie”.

La ieșirea din sala de judecată, medicul șef a declarat: „Adevărul a ieșit la iveală: experții au reușit să demonstreze științific absența Propofolului în creier la pacienți și, deci, administrarea post-mortem. Mă voi întoarce la muncă la Montichiari. Îmi vreau titlul înapoi, pentru că l-am câștigat cu forțele mele și voi reveni și la predare la universitate”. Cazul este relatat pe larg de La Repubblica.