Un medicament contra cancerului de la GSK restras de la comercializare

Publicat: 23 nov. 2022, 08:58, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un medicament contra cancerului de la GSK restras de la comercializare

Compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) a anunţat că va opri vânzarea în Statele Unite a medicamentului Blenrep împotriva cancerului, utilizat pentru tratarea mielomului multiplu, cel mai recent dintr-o serie de eşecuri pentru producătorul britanic de medicamente, relatează Reuters și Agerpres.

Medicamentul a primit aprobarea de urgență a FDA în 2020. El este indicat în monoterapie pentru tratamentul mielomului multiplu la pacienţi adulţi, cărora li s-au administrat cel puţin patru tratamente anterioare şi care au înregistrat progresia bolii sub ultimul tratament.

Compania a anunţat, în luna noiembrie, că Blenrep nu a reuşit să îndeplinească principalul obiectiv al unui studiu cheie menit să demonstreze că acest medicament este mai bun decât un tratament existent pe piaţă.

Acum, sunt temeri că aprobarea autorităţii de reglementare ar putea fi anulată de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA).

Continuă studiile clinice

GSK a afirmat că a început procesul de retragere a autorizaţiei de comercializare a Blenrep în Statele Unite, dar că va continua programele de studii clinice asupra acestui medicament, adăugând că unii pacienţii vor avea opţiunea de a se înscrie pentru a avea acces continuu la tratament.

„Vom continua programul de studii clinice DREAMM şi colaborăm cu FDA în vederea găsirii unei căi de urmat pentru această opţiune importantă de tratament pentru pacienţii cu mielom multiplu”, un tip de cancer al măduvei osoase, a declarat ofiţerul medical şef al GSK, Sabine Luik, citată într-un comunicat.

De asemenea, GSK a mai precizat că accesul la acest medicament este posibil în țările unde este comercializat, inclusiv în Uniunea Europeană. Un reprezentant al companiei farmaceutice a afirmat că GSK discută cele mai recente date clinice cu autoritățile sanitare din UE.