Este vorba despre Xolaris, medicament autorizat în 2023 în tratamentul astmului.
În cazul pacienților implicați în acest studiu, care au beneficiat de acest medicament (copii alergici), s-a putut observa o creștere importantă a toleranței la unele alimente: alune, nuci ouă, lapte și gâu, precizează New England Journal of Medicine.
Rezultatele arată că tratamentul ”poate determina reducerea importantă a apariției reacțiilor alergice asociate cu mai multe alimente în cazul expunerii accidentale” a declarat Robert Wood, principalul autor al studiului, într-un comunicat difuzat de Roche. Gigantul farmaceutic elvețian deține laboratorul Californian Genentech, căruia Food Administration and Durg din SUA i-a dat autorizația, și co-distribuie Xolaris, împreună cu Novartis în Statele Unite.
Omalizumab – numele științific al acestui medicament – este un anticorp monoclonal care permite blocarea acțiunii anticorpilor aflați la originea reacțiilor alergice. După injectarea periodică (16-20 de săptămâni), 67% dintre pacienții care au beneficiat de acest medicament au tolerat o doză de 600 mg de alune, față de numai 7% dintre pacienții cu placebo.
În studiul, finanțat de ministerul american al Sănătății, au fost incluși aproximativ 177 de copii cu vârste între 1 și 17 ani.
Medicamentul este considerat singur, principalele efecte secundare asociate sunt febra și o reacție locală în zona de injectare.
Potrivit CDC – Centrele de prevenire și luptă contra bolilor din SUA, 2% dintre adulți și între 4 și 8% dintre copii din SUA suferă de alergii. În SUA, aceste alergii alimentare sunt la originea a 30.000 de prezentări la departamentele de urgență și a 150 de decese în fiecare an.
Simptome
Alergiile alimentare reprezintă reacții ale sistemului imunitar declanșate la scurt timp după consumul unui aliment, chiar în cantitate mică.
Reacțiile sunt: probleme digestive, urticarie, inflamarea căilor respiratorii. Simptomele de alergii alimentare sunt mai frecvente în cazul copiilor, dar ele apar la orice vârstă.