Un moștenitor al lui Merkel preia puterea: Cine este Olaf Scholtz

La finalul unui proces foarte clar reglementat, lidera conservatoare Merkel va ceda miercuri frâiele primei puteri economice europene lui Olaf Scholz, care a fost în acelaşi timp un adversar politic, dar şi ministru de finanţe şi vicecancelar în guvernul pe care l-a condus.

Ceremonia de preluare a puterii de la Angela Merkel are loc miercuri, cu acest prilej consemnându-se pentru prima dată o revenire la şefia guvernului a social-democraţilor de la mandatul lui Gerhard Schroder. Cel care se prezintă cu plăcere drept un moştenitor al lui Merkel intenţionează să insufle un nou elan. „Vreau ca anii 2020 să fie cei ai unui nou start”, a declarat Olaf Scholz pentru Die Zeit, afirmând că vrea să realizeze „cea mai mare modernizare industrială” din istoria recentă, „capabilă să stopeze schimbarea climatică creată de om”.

Va trebui să facă faţă unei situaţii economice defavorabile

Olaf Scholz, un politician experimentat dar puţin carismatic, intenţionează în special să obţină votarea rapidă a obligaţiei de vaccinare, care ar urma să intre în vigoare în februarie sau martie anul viitor. Această măsură radicală, la care a recurs deja statul vecin Austria, este susţinută de circa două treimi dintre germani, dar riscă să nemulţumească o parte importantă a populaţiei, în special în fosta RDG. Între timp, Olaf Scholz, Angela Merkel şi cele 16 landuri au convenit asupra unor noi restricţii care îi vizează exclusiv pe nevaccinaţi, care au interdicţie de intrare în locurile culturale, restaurante şi magazinele neesenţiale.

Fostul primar din Hamburg, care va efectua ca şi predecesorii săi prima vizită în Franţa, va trebui să facă faţă unei situaţii economice defavorabile, cu o creştere mai scăzută decât se anticipa şi o creştere a inflaţiei. De asemenea, Scholz are multe „şantiere” pe care vrea să le lanseze şi care nu se bucură neapărat de asentimentul germanilor.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole