Un nou an școlar, același dezastru: 12% din școlile din Galați nu au autorizație sanitară, iar 6,5% n-au autorizație ISU
Cu toate că în ultimii ani au fost alocate fonduri consistente pentru reabilitarea unităților de învățământ, noul an școlar începe cu aceleași liste cu grădinițe și școli gimnaziale sau licee care nu le oferă elevilor și profesorilor minime condiții de siguranță.
La Galați, încă mai sunt zeci de școli pentru care Direcția de Sănătate Publică (DSP) nu a acordat autorizația sanitară de funcționare, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu a emis autorizație de siguranță la incendii.
Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Galați, din cele 434 de unităţi de învăţământ din judeţ, 51 de grădinițe și școli (11,7%) nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 28 de unități școlare (6,5%), nu au autorizaţie de securitate la incendiu.
Dintre cele 51 de instituţii care nu deţin autorizația sanitară, 17 sunt din oraşe, iar 34 sunt din sate şi comune. Dintre cele 17 unităţi de învăţământ din oraş care nu au autorizaţie, opt sunt grădiniţe din Galaţi, iar alte două sunt în municipiul Tecuci. Motivul principal pentru care acestea nu au primit aviz este faptul că funcţionează la parter de bloc şi nu asigură cubajul de aer necesar sau iluminatul natural.
Spre exemplu, la Galați, Grădinița „Ciprian Porumbescu” funcționează în 3 apartamente, iar grădinițele nr 10, nr 19 și nr 40, funcționează în câte două apartamente, toate „fără circuite funcționale, cubaj și iluminat natural insuficient și fără teren de joacă”.
Încă mai există școli fără niciun grup sanitar și fără nicio sursă de apă potabilă
În mediul rural, cele mai multe probleme sunt legate de lipsa apei potabile și a grupurilor sanitare. Spre exemplu, la Grădinița nr 2 din comuna Cudalbi, cea mai mare comună din județ, problema este „lipsă grup sanitar”. La Vânători, comună care este, practic, cel mai nou cartier din nordul Galațiului, școala nu va avea autorizație sanitară din cauză că are „grupuri sanitare amplasate în curtea școlii”.
La Școala nr 2 din celebra comună Matca, „patria trufandalelor”, la Școala nr 1 și Grădinița nr 1 din comuna Drăgușeni, dar și la Grădinița nr 2 din comuna Priponești există o singură problemă ce nu a putut fi rezolvată: „nu este asigurată apa potabilă”. Așadar, la vreme de pandemie, când medicii ne recomandă să ne spălăm pe mâini cât mai des, elevii de la aceste școli se pot spăla pe mâini doar după ce ajung acasă de la școală.