Un nou efect al  Covid-19 de lungă durată: îmbătrânirea creierului cu circa zece ani

Publicat: 22 iul. 2023, 07:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un nou efect al  Covid-19 de lungă durată: îmbătrânirea creierului cu circa zece ani
COVID-19

Potrivit rezultatelor unei cercetări efectuate la King’s College London, impactul  Covid-19 de lungă durată este ca o „ceață cerebrală”, comparabilă cu o creşterea în vârstă cu circa 10 ani.

Cercetarea  a apărut în revista eClinicalMedicine și are ca scop stabilirea impactului Covid-19 de lungă durată (Long Covid) asupra unor abilități cognitive, cum sunt gândirea sau memoria.

Rezultatele au arătat că impactul Covid-19 de lungă durată este comparabil cu creşterea în vârstă cu circa 10 ani, iar scorurile cele mai slabe au fost remaracate la persoanele care au avut simptome de Covid-19 timp de 12 săptămâni sau mai mult.

Această cercetare mai arată că persoanele care au declarat că se simt complet recuperate după boală, chiar dacă au prezentat simptome de Covid-19 timp de mai multe luni, au avut rezultate comparabile cu cele care nu au fost infectate deloc cu coronavirusul Sars-Cov-2.

„Rămâne un fapt că, la doi ani după prima infectare, unele persoane nu se simt recuperate complet şi viaţa lor continuă să fie afectată de efectele pe termen lung ale coronavirusului”, şi este nevoie de investigaţii suplimentare „pentru a înţelege de ce se întâmplă acest lucru şi ce se poate face pentru a ajuta”, constată Claire Steves, profesoară de geriatrie la King’s College London, citată de agențiile DPA și Agerpres.

Nathan Cheetham, coordonatorul acestei cercetări, este de părere că ”acest studiu arată nevoia de a monitoriza acele persoane ale căror funcţii cerebrale sunt cele mai afectate de Covid-19 pentru a vedea cum evoluează simptomele lor cognitive şi a le oferi suport în recuperare”.