Acces mai ușor la finanțarea UE pentru zonele rurale

Publicat: 13 feb. 2024, 07:02, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Acces mai ușor la finanțarea UE pentru zonele rurale

Comisia Europeană a lansat un nou ghid interactiv care prezintă toate oportunitățile de finanțare disponibile la nivelul UE pentru zonele rurale.

Identificarea celei mai potrivite opțiuni nu este întotdeauna simplă pentru potențialii beneficiari. Setul de instrumente pentru mediul rural adună oportunități de finanțare din 26 de fonduri UE diferite, de la Politica Agricolă Comună la Fondurile de Coeziune, Orizont Europa și Facilitatea de Recuperare și Reziliență. Prin acest nou set de instrumente, cu doar câteva clicuri, antreprenorii rurali și autoritățile locale pot afla cea mai bună finanțare disponibilă pentru a-i ajuta să-și dezvolte proiectul.

Noul set de instrumente oferă traduceri automate în toate limbile UE. La aceasta se adaugă un instrument de căutare interactiv a soluțiilor de finanțare, care permite utilizatorilor să filtreze schemele existente pe baza mai multor criterii: rolul sau organizarea lor; activitatea pe care doresc să o implementeze (de exemplu, îmbunătățirea infrastructurii, abordarea provocărilor societale, consolidarea economiei locale, creșterea rezistenței la schimbările climatice și a durabilității); tipul de sprijin pe care îl caută: granturi, instrumente financiare (cum ar fi împrumuturi și garanții) sau asistență tehnică precum servicii de consultanță, formare, programe de mentorat, rețele de sprijin etc.
După restrângerea opțiunilor la cele mai relevante, informațiile cheie despre programele și inițiativele actuale sunt disponibile cu ușurință în fișele informative imprimabile. Acestea explică modul în care fiecare opțiune este relevantă pentru zonele rurale și includ detalii practice, link-uri către apeluri și puncte de contact relevante.
Setul de instrumente „Rural” oferă, de asemenea, îndrumări extinse despre cum se poate profita la maximum de oportunitățile disponibile. Utilizatorii se pot inspira și explora o gamă largă de exemple și studii de caz, descoperind modul în care fondurile și mecanismele de sprijin ale UE au fost deja implementate cu succes în alte zone rurale din UE.

Secțiunea de resurse oferă documente de orientare, rapoarte și manuale privind oportunitățile de finanțare UE pentru sectoare specifice, inclusiv bandă largă, cultură, educație, energie, mediu și turism. Materiale de bază suplimentare pot fi consultate în paginile „Întrebări frecvente” și „Despre”.

Zonele rurale ale UE acoperă 83% din teritoriul UE și găzduiesc 30% din populația UE.
„Politica de coeziune este singura politică la nivel local din UE care permite adaptarea strategiilor și investițiilor la nevoile și activitățile specifice teritoriilor noastre. Aceasta oferă sprijinul foarte necesar zonelor rurale pentru a le ajuta să reducă disparitățile regionale și să facă față provocărilor depopulării și exodului creierelor. Lansarea instrumentului de astăzi înseamnă că suntem cu un pas mai aproape de a oferi oamenilor informațiile de care au nevoie atunci când vine vorba de finanțarea UE și de nenumăratele oportunități pe care le prezintă – pentru a ne asigura că ei, afacerile și regiunile lor continuă să prospere. Oamenii vor fi liberi să aleagă finanțarea care răspunde cel mai bine nevoilor lor, permițându-le să elibereze întregul potențial al zonelor rurale din UE”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme al UE.

Noul set de instrumente poate fi accesat urmând link-ul Rural toolkit (europa.eu)