Un nou medicament care reduce  în mod semnificativ evoluția maladiei Alzhemier

Publicat: 05 mai 2023, 09:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un nou medicament care reduce  în mod semnificativ evoluția maladiei Alzhemier

Compania britanică Eli Lilly a anunțat, săptămâna aceasta, că medicamentul său botezat ”donanemab” a trecut de toate testele necesare pentru a i se valida eficacitatea în limitarea evoluția maladiei Alzheimer în stadiu incipient cu o treime, relatează BBC.

Compania a anunțat că va face demersuri pentru punerea pe piața a medicamentului. În mai puțin de un an, iată, este anunțat al doilea tratament capabil să încetinească în mod semnificativ evoluția maladiei Alzheimer.

Medicamentul conține anticorpi similari celor care determină corpul să atace virusul, dar cei din donanemab sunt concepuți astfel încât să acționeze asupra ”plăcilor de amiloid”, care apar în creier și formează pete brune caracteristice, vizibile imagistic, precizează compania într-un comunicat.

Aceste pete, care se formează în zona conexiunilor neuronale, sunt într-o măsură responsabile de degenerescența cognitivă provocată de boala Alzheimer. Eliminarea lor permite reducerea degradării stării pacienților.

În timpul testelor, 1.734 de persoane diagnosticate cu Alzheimer precoce, adică fără a prezenta deficiențe majore, au primit, lunar, o perfuzie cu donanemab până când plăcile de amiloid au dispărut, așa cum s-a dovedit imagistic.

În medie, evoluția bolii a fost încetinită cu 29-35% în cazul unui grup de pesoane identificate ca fiiind mai susceptibile de a reacționa pozitiv la acest tratament. La participanții la teste s-a observat recuperarea unor abilități care s-au deteriorat, de exemplu, posibilitatea de a discuta despre evenimente recente, de a practica un hobby …

Dar la persoanele aflate în stadii avansate a bolii nu s-a observat această recuperare a unor abilități.

Umflarea creierului a fost depistată la o treime dintre pacienți. Dar la majoritatea participanților la teste nu s-au observat simptome sau au avut unele ușoare. Totuși, doi voluntari au decedat. Și un al treilea și-a pierdut viața la finalul testelor, fără să se poată stabili o legătură de cauzalitate cu medicamentul administrat.

Pentru specialiști, aceste rezultate  sunt încurajatoare. Cath Mummery, director al clinicii pentru tulburări cognitive de la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie din Marea Britanie, a declarat: „Lupta de decenii pentru a găsi tratamente care să schimbe boala Alzheimer se modifică”.