Un nou trend toxic de pe TikTok îi îmbolnăvește pe tineri

Publicat: 07 nov. 2025, 13:32, de Anamaria Ionel, în Sănătate , ? cititori
Un nou trend toxic de pe TikTok îi îmbolnăvește pe tineri
Un nou trend toxic de pe TikTok îi îmbolnăvește pe tineri. Sursa foto: freepik.com

A început ca o glumă online și a devenit rapid o provocare globală. Mii de utilizatori TikTok, printre care și mulți adolescenți români, își filmează reacțiile în timp ce înghit ouă crude, uneori chiar cu tot cu coajă, pentru a aduna vizualizări și aprecieri. Așa-numitul „Egg Challenge” sau „Raw Egg Trend” poate duce la infecții din cauza bacteriilor care pot fi prezente pe coajă sau în interiorul oului.

Medicii avertizează că ingerarea ouălor crude nu are nimic spectaculos, în afară de riscurile serioase pentru sănătate: infecții bacteriene, toxiinfecții alimentare și chiar complicații grave pentru persoanele vulnerabile.

De la fitness la febră: cum a început provocarea

Fenomenul a pornit din Statele Unite, acolo unde câțiva influenceri din zona de fitness și nutriție au promovat ideea falsă că ouăle crude sunt „mai pure” și mai bogate în proteine. În scurt timp, provocarea a devenit virală, fiind preluată de mii de tineri din toată lumea, inclusiv din România.

Clipurile cu oameni care înghit ouă crude au strâns milioane de vizualizări, iar popularitatea a venit la pachet cu riscuri reale. În România, medicii trag un semnal de alarmă și le reamintesc celor care încearcă trendul că aprecierile online nu merită o infecție cu Salmonella.

Cât de periculos este „Egg Challenge”

Medicii recomandă evitarea acestor provocări și atrag atenția asupra riscurilor la care se expun persoanele care participă la provocare, de asemenea, popularitatea în mediul online nu ar trebui să primeze în fața sănătății.

Oul crud este un potențial focar de bacterii. Salmonella, prezentă pe coajă sau în interiorul oului, poate provoca febră, vărsături, dureri abdominale și diaree severă.

„La o persoană sănătoasă, simptomele pot fi suportabile, dar în cazul copiilor, vârstnicilor sau femeilor însărcinate, complicațiile pot fi majore”, avertizează dr. William Butacu, medic nutriționist.

Nici argumentul nutrițional nu stă în picioare. Potrivit Carmen Brumă, doctorand în nutriție, organismul absoarbe doar 50% din proteina din oul crud, față de 90% din cea din oul fiert. Iar ideea că oul crud ar fi „mai sănătos” este greșită.

„În gălbenuș se păstrează unele vitamine sensibile la căldură, dar riscul de infecție este prea mare”, a explicat specialista.

Mai mult, proteina numită avidină, prezentă în albușul crud, blochează absorbția biotinei (vitamina B7), ceea ce poate duce la oboseală, probleme dermatologice și căderea părului.

Cum se consumă ouăle corect

Specialiștii recomandă consumul de ouă doar după preparare termică, fierte sau gătite, și în cantități moderate. În general, un adult sănătos poate consuma cel mult un ou pe zi, fără a-și afecta inima sau metabolismul.

În cazul persoanelor cu probleme de colesterol, ficat sau rinichi, cantitatea ar trebui ajustată, iar ouăle crude ar trebui evitate complet.

„Egg Challenge” nu este singurul trend periculos apărut pe rețelele de socializare. Recent, „Superman Challenge” a trimis peste 40 de copii români la spital, după ce au inhalat spray-uri și au leșinat în fața camerei.

Medicii și psihologii cer părinților să fie atenți la conținutul online urmărit de copii și să discute deschis despre consecințele acestor „provocări virale” care pot costa scump.