Un nou vaccin contra malariei, despre care se spune că va schimba lumea

Publicat: 09 sept. 2022, 20:00, de Magda Marincovici, în Sănătate
Un nou vaccin contra malariei, despre care se spune că va schimba lumea

Un vaccin contra malariei cu potențial de ”schimbare a lumii” a fost conceput de un grup de cercetători de la Universitatea din Oxford, transmite presa britanică.

Testele au arătat o protecție de până la 80% împotriva malariei. Vaccinul este accesibil din punct de vedere al prețului. Cercetătorii se așteaptă ca vaccinul să fie lansat anul viitor și spun că ar putea produce peste 100 de milioane de doze anual.

Cercetătorii de la  Oxford susțin că produsul lor este mai eficient și poate fi fabricat la o scară mult mai mare, comparativ cu primul vaccin contra malariei.

Rezultatele studiilor privitoare la noul vaccin, în care au fost incluși 409 copii din Burkina Faso, publicate în revista Lancet Infectious Diseases, arată că administrarea serului în trei doze inițiale, urmate de rapel după un an, oferă o protecție de până la 80%.

”Credem că aceste date sunt cele mai bune de până acum în privința unui vaccin împotriva malariei”, a spus profesorul Adrian Hill, director al Institutului Jenner de la Universitatea Oxford.

Echipa va începe procesul de aprobare a vaccinului lor în următoarele  săptămâni, dar  decizia finală va depinde de rezultatele unui studiu mai amplu pe 4.800 de copii, care va avea loc înainte de sfârșitul anului.

Prof Hill subliniază că vaccinul – numit R21 – ar putea fi făcut pentru „câțiva dolari” și „într-adevăr am putea obține o reducere substanțială a acestei poveri îngrozitoare a malariei”.

Ce este malaria

Potrivit Insitutului Național de Sănătate Publică, în țara noastră, cazurile de malarie sunt toate de import, datorate, pe de o parte, intensificării călătoriilor în zonele endemice de malarie a unui numar mare de persoane (în scop lucrativ și turistic), iar pe de altă parte, faptului că măsurile de prevenire nu sunt aplicate/cunoscute sau sunt ignorate de călător.

Malaria este provocată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel, în special în amurg și în zori.

În absența tratamentului, infecția cu Plasmodium poate evolua spre comă, convulsii generalizate, hiperparazitemie, anemie hipocromă, tulburări hidroelectrolitice, insuficiență renală, hipoglicemie, hemoglobinurie paludică, colaps cardiovascular cu șoc, coagulare intravasculară diseminată, edem pulmonar, deces.

Malaria este o infecție care ucide, anual, la nivel global, sute de mii de oameni.