Un oraș din România renunță complet la focurile de artificii: ”Trecem pe drone, pe jocuri de lumini și lasere”

Publicat: 02 aug. 2024, 08:36, de Autor: Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Un oraș din România renunță complet la focurile de artificii: ”Trecem pe drone, pe jocuri de lumini și lasere”
Un oraș din România renunță complet la focurile de artificii: ”Trecem pe drone, pe jocuri de lumini și lasere”

Cluj-Napoca se pregătește să renunțe la focurile de artificii tradiționale, înlocuindu-le cu spectacole de lasere, jocuri de lumini și drone. Primarul Emil Boc a anunțat această inițiativă în cadrul unei intervenții la un post local, inspirat de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, pe care a descris-o drept „fastuoasă”.

Emil Boc vrea să renunțe la focurile de artificii

Emil Boc a fost invitat la ceremonie de primarul Parisului, Anne Hidalgo, și a avut privilegiul de a urmări evenimentul din Turnul Eiffel, de la un etaj inferior celui unde a cântat Céline Dion. Edilul Clujului a remarcat cu entuziasm că aceasta a fost prima ediție a Jocurilor Olimpice care nu a inclus focuri de artificii, subliniind importanța unei abordări mai ecologice și inovatoare.

 ”A fost cea mai fastuoasă ceremonie de deschidere pe care am văzut-o eu vreodată. Pentru prima dată n-am văzut focuri de artificii la Jocurile Olimpice.

Asta trebuie să fie direcția, apropos de dimensiunea verde despre care tot vorbim. Utilizarea jocurilor de lasere cu muzică și jocuri de lumini, acesta trebuie să fie viitorul”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Primarul a precizat că locuitorii din Cluj-Napoca nu apreciază focurile de artificii, iar în ultimii ani, numeroase ONG-uri și iubitori de animale au cerut interzicerea acestora prin petiții. Astfel, speră că acest obicei periculos va dispărea complet și acest spectacole de lumini vor fi înlocuite de drone, lasere și alte obiecte utile, dar care nu prezintă un pericol.

”Eu am spus asta: Clujul se îndreaptă spre dimensiunea asta de a renunța, încet dar sigur, la focurile de artificii. Trecem pe drone, pe jocuri de lumini și lasere. În direcția asta merge orașul: tot mai puține spre zero focuri de artificii.

Va fi o tranziție ca oamenii să vadă și să înțeleagă de ce e necesară această măsură. Sigur, e nevoie de multă comunicare. E o formă de respect pentru mediu, pentru animalele de companie și nu în ultimul rând pentru a arăta dimensiunea inovatoare a Clujului, la fel cum a procedat Parisul”, a completat Emil Boc.

Boc a subliniat că tranziția va necesita timp și efort pentru a comunica beneficiile acestei măsuri, dar este o formă de respect pentru mediu și pentru animalele de companie. De asemenea, această schimbare reflectă dimensiunea inovatoare a Clujului, în linie cu exemplul dat de Paris.